17-metė N. P. išgarsėjo parašiusi autobiografinę knygą apie savo ilgą kovą su anoreksija, sunkia depresija ir potrauminio streso sindromu. Mergina mirė sekmadienį.

Savo paskutinėje žinutėje socialiniame tinkle „Instagram“ N. Pothoven parašė praradusi valią kovoti.

„Palaikome ryšius su jos šeima, kuri mums pasakė, kad nepaisant fakto, jog tarptautinė žiniasklaida tvirtina priešingai, šiuo atveju nėra kalbos apie eutanaziją“, – sakė Nyderlandų sveikatos apsaugos ministras Hugo de Jonge.

„Dabar reikia leisti šeimai ramiai gedėti“, – pridūrė jis.

Apie merginos mirtį pirmadienį pranešė kai kurios Nyderlandų žiniasklaidos priemonės. Buvo nurodyta, kad Noa kreipėsi į Hagoje veikiančią „Levenseindekliniek“ – „Gyvenimo pabaigos kliniką“, besispecializuojančią eutanazijos srityje. Paauglė domėjosi savižudybės su pagalba galimybe, tačiau jai buvo atsisakyta padėti.

Ši istorija sulaukė didžiulio dėmesio, kai tarptautinės žiniasklaidos priemonės paskelbė, kad jai buvo atlikta eutanazija. Melaginga istorija atsidūrė pirmuosiuose Italijos laikraščių puslapiuose, taip pat sukėlė didžiulį šurmulį Lenkijoje.

H. De Jonge sakė paprašęs Sveikatos ir jaunimo reikalų inspekcijos pasidomėti šiuo atveju.

„Klausimai apie jos mirtį ir priežiūrą yra visiškai suprantami, tačiau į juos bus atsakyta tik išsiaiškinus visus faktus“, – sakė ministras.

„Levenseindekliniek“ taip pat išplatino pareiškimą, kuriame paneigė žiniasklaidos pateiktą neteisingą informaciją.

„Siekdami padaryti galą neteisingam jos mirties nušvietimui, cituojame šią popietę draugų paskelbtą pareiškimą: N. P. mirė ne dėl eutanazijos“, – nurodė klinika.

Anot jos, mergina pati liovėsi valgyti ir gerti, kad „baigtųsi jos kančios“.

Griežtos sąlygos

Nyderlandai yra viena iš kelių valstybių, kuriose savižudybė su pagalba yra legali visiems vyresniems nei 12 metų amžiaus piliečiams. Tačiau tam yra numatyta virtinė griežtų sąlygų, tarp jų sąlyga, kad pacientas kenčia nepakeliamas fizines ar psichologines kančias.

„Levenseindekliniek“ užsiima tik eutanazija ir daro tai griežtai laikydamasi Nyderlandų teisės aktų“, – rašoma klinikos pareiškime.

Šviesiaplaukė Noa apie savo ketinimą mirti paskelbė keliomis dienomis anksčiau savo „Instagram“ paskyroje. Vėliau paskyra buvo ištrinta.

„Ilgą laiką abejojau, ar turėčiau čia apie tai rašyti, bet visgi nusprendžiau tai padaryti“, – rašė mergina.

„Eisiu tiesiai prie reikalo. Per ateinančias dešimt dienų mirsiu“, – tęsė ji.

„Jau kurį laiką nevalgau ir negeriu. Po daugybės pokalbių... nuspręsta, kad man bus leista išeiti, nes mano gyvenimas yra nepakeliama kančia. Bėgant metams praradau valią kovoti“, – rašė mergina.

Visuomenė apie N. P. sužinojo, kai mergina praėjusių metų pabaigoje pristatė knygą „Nugalėti ar mokytis“ (Winnen of Leren) apie savo kovą su psichiniais negalavimais, dėl kurių ji nekart mėgino nusižudyti.

Kai jai buvo 11 metų, ji patyrė seksualinę prievartą, o kai sulaukė 14-os, ją pievoje rytiniame Arnhemo mieste išžagino du vyrai. Tačiau ji buvo per daug įbauginta, kad papasakotų apie tai savo tėvams.

„Bijojau ir gėdijausi“, – sakė mergina vietos laikraščiui „De Gelderlander“ tuo metu, kai buvo pristatyta jos knyga.

„Bet parašiau šią knygą, nes tikiuosi pralaužti stigmas“, – sakė trapi paauglė ir pridūrė, kad „reikalai turi pagerėti, o aš tikiuosi, kad mano istorija pasitarnaus pavyzdžiu.“