Antradienį paskelbti suvaržymai eliminuoja JAV kruizines keliones į Kubą ir populiariausios kategorijos legalias išvykas į Kubą – grupines edukacines keliones „žmonės pas žmones“.

Vienas Kubos turizmo ekspertas sakė, kad Kubos valstybė praras 130 mln. dolerių (115,5 mln. eurų) per kruizų sezonų piką, trunkantį nuo lapkričio iki birželio. Skaičiai apie prognozuojamus nuostolius privačiam verslui nepateikiami, bet Kubos verslininkai sako, jog tikisi didelių nuostolių.

„Mums tuoj pat prasidės baisus periodas“, – sakė Enrique Nunezas, vieno garsiausių privačių Havanos restoranų „La Guarida“ savininkas.

Trečiadienį prieš pat 17 valandą kruizinių laivų kompanijos „Royal Caribbean“ laivas „Empress of the Seas“ išplaukė iš Havanos uosto. Jis galėjo tapti paskutiniu JAV kruiziniu laivu, apsilankiusiu Kubos sostinėje valdant D. Trumpo administracijai.

„Nežinojau, kad tai bus paskutinis kruizas“, – prieš lipdamas į laivą sakė keleivis Garry Lemaras.

Bahamų sostinėje Nasau šimtai pasipiktinusių keleivių išlipo iš kompanijos „Norwegian Cruise Line“ kruizinio laivo „Norwegian Sun“ – į Kubą jis nebeplauks.

Kruizų kompanijos siūlo nuolaidas ir grąžinti pinigus keleiviams, nebepateksiantiems į Kubą, bet daugelis vis tiek nebuvo patenkinti.

„Bahamose buvau kelis kartus ir nesu labai patenkinta. Tikrai norėjau nuplaukti į Kubą, – sakė mokytoja ir nekilnojamojo turto agentė iš Atlantos Gigi Starks.

Prie Havanos kruizinių laivų prieplaukos senovinių automobilių vairuotojai sakė, kad tikisi blogiausio scenarijaus.

„Atgarsiai bus labai dideli, nes niekas nedirbs. Tai paveiks visus“, – sakė Yosbellas Figueroa, kuris iš kruizinių laivų keleivių vežiojimo 1951-ųjų „Chevrolet“ išlaikė du savo vaikus ir tėvus.

Kuboje yra maždaug 500 tūkst. privačių verslininkų, laikančių maždaug 24 tūkst. kambarių ir nakvynės namų, šimtus privačių restoranų.

Sumažėjus pagalbai iš Venesuelos Kuba stengėsi plėtoti turizmą stagnuojančiai ekonomikai palaikyti. Praėjusį mėnesį saloje buvo įvestas maisto normavimas.

Turizmo ekspertas Jose Luis Perello sakė, kad naujausios D. Trumpo priemonės sutrukdys Kubai pasiekti 5 mln. turistų 2019 metais tikslą. Šis skaičius būtų buvęs 200 tūkst. didesnis nei 2018 metais. Per pirmuosius keturis 2019 metų mėnesius kruiziniais laivais į Kubą atplaukė 142 tūkst. amerikiečių – daugiau kaip pusė visų atvykusių amerikiečių.

„Mano verslui ateina sunkūs laikai“, – sakė Davidas Pajonas, nuomojantis butą Havanos senamiestyje.

Jis sakė turintis žinią D. Trumpo administracijai: „Jei norite, kad privatusis sektorius Kuboje ir bendrai kubiečiai klestėtų, prašom, daugiau jokių sankcijų!“