Nuo 2017 metų gruodžio, kai D. Trumpo administracija uždegė žalią šviesą tokiems perdavimams, su Saudo Arabija branduolinės srities techninėmis žiniomis buvo pasidalyta iš viso septynis kartus, sakė senatorius Timas Kaine'as.

T. Kaine'as, Senato Užsienio reikalų komiteto narys, nuo kovo spaudė Energetikos departamentą suteikti informacijos apie tokių žinių perdavimą Saudo Arabijos Karalystei.

Tik įsikišus komiteto pirmininkui, T. Kaine'ui buvo suteikta prašoma informacija, tačiau tam prireikė dviejų mėnesių.

Vienas iš sutikimų buvo duotas praėjusių metų spalio 18-ąją, praėjus 16 dienų po to, kai Saudo Arabijos konsulate Stambule buvo nužudytas Rijado kritikas, JAV dienraščio „The Washington Post“ skiltininkas J. Khashoggi. Po nužudymo jo kūnas buvo sukapotas.

Antrą kartą po žurnalisto nužudymo D. Trumpo administracija davė leidimą perduoti Saudo Arabijai branduolinės srities techninių žinių šių metų vasario 18 dieną, sakė T. Kaine'as.

JAV žvalgybos agentai yra sakę, kad įtakingiausiu žmogumi Saudo Arabijoje laikomas sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas nurodė nužudyti žurnalistą. Visgi D. Trumpas atkakliai atsisako pripažinti jo vaidmenį nužudyme.

Praėjusį mėnesį D. Trumpas apeidamas Kongresą patvirtino ginklų pardavimą Saudo Arabijai, vadovaujančiai tarptautinei koalicijai, kovojančiai su husių sukilėliais Jemene.

„Prezidento D. Trumpo užsidegimas duoti Saudo Arabijai viską, ko ji užsigeidžia, net jei tam prieštarauja abiejų partijų įstatymų leidėjai, kenkia Amerikos nacionalinio saugumo interesams ir yra vienas iš daugelio administracijos žingsnių, pavojingai eskaluojančių įtampą regione“, – sakė T. Kaine'as.