„Esu pasiryžęs palengvinti susitaikymo procesą ir neleisti sudėtingų Ukrainos ir Lenkijos santykių istorijos periodų tematikai dominuoti Ukrainos ir Lenkijos strateginės partnerystės darbotvarkėje“, – antradienį po Briuselyje įvykusio susitikimo su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda bendroje spaudos konferencijoje sakė V. Zelenskis.

Jis taip pat sakė, kad Ukraina ir Lenkija vienodai supranta iš Rusijos kylančių grėsmių mastą.

„Mes vienodai suprantame grėsmių, kurias visai Europai kelia Rusija, mastą ir drauge kovojame už tai, kad ES liktų vieninga ir solidari su Ukraina jos kovoje su agresija“, – pareiškė V. Zelenskis.

Jis pažymėjo, kad sutelktų pastangų dėka Ukrainai ir Lenkijai pavyko paskatinti aktyvesnius ES veiksmus atsveriant Rusijos Federacijos įtaką rinkimų procesams Europos Sąjungoje ir Ukrainoje.

Ukrainiečių prezidentas pažymėjo, kad Lenkija „tarptautinėje arenoje nesvyruodama gina Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

„Ukrainoje labai vertinama ryžtinga Lenkijos, kaip nenuolatinės Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės, parama“, – pabrėžė jis.

A. Duda savo ruožtu pareiškė, kad Lenkija toliau remia Ukrainą jos teritorinio vientisumo atkūrimo klausimu.

„Aš patikinau, kad remsime Ukrainos pastangas atkurti teritorinį vientisumą ir suverenitetą su tarptautinės bendrijos pripažįstamomis sienomis, taip pat išvaduojant okupuotą Donbasą (Rytų Ukrainą); tai turi pasibaigti Krymo okupacijos panaikinimu. Ukraina turi atkurti savo sienas. Mums tai labai svarbu“, – sakė Lenkijos prezidentas.

Jis išreiškė įsitikinimą, kad „drauge galime daug nuveikti mūsų tautų labui“.

„Patikinau prezidentą, kad Lenkija nuolat remia proeuropietiškus Lenkijos siekius, ir patikinau, kad visiškai remiami euroatlantiniai Ukrainos siekiai“, – pabrėžė A. Duda.

Jis išreiškė įsitikinimą, kad Ukraina yra „didelį potencialą“ turinti šalis ir pridūrė: „Mes norime padėti Ukrainai plėtoti savo potencialą ir gerinti bendradarbiavimą, naudingą mūsų šalims.“

A. Duda taip pat išreiškė viltį, kad bus išspręstos dvišalių santykių su Ukraina problemos, ir sakė, kad prie to galėtų prisidėti „prezidentinė ekspertų grupė“.

„Kalbėjome apie sudėtingas istorines problemas. Tikiu, kad prezidentinė ekspertų grupė, kurią įkūrė Lenkijos ir Ukrainos prezidentai, galėtų susitikinėti ir aktyviai spręsti mūsų dvišalių santykių problemas, atkurti tiesos dvasią. Tikimės susitaikymo ir aktyvaus bendradarbiavimo“, – sakė Lenkijos prezidentas.

Jis pabrėžė, kad šis klausimas „taip pat rūpi Ukrainos prezidentui“.