Prezidentas, kuris Th. May gyrė po liaupsių jos galimiems politiniams įpėdiniams, antrą savo vizito dieną susitiko su ministre pirmininke ir korporacijų vadovais iš JAV bei JK. Svarbiausias lyderių prioritetas yra galimas dvišalis prekybos susitarimas, dėl kurio turi būti deramasi tada, kai – arba jei – JK išstos iš Europos Sąjungos.

Th. May ruošiasi penktadienį, po beveik trejų metų darbo, palikti postą. Ji buvo priversta paskelbti apie savo pasitraukimą, nes nesugebėjo numatytu laiku – šių metų kovo 29 dieną – išvesti JK iš ES.

Ji iš Konservatorių partijos lyderio posto atsistatydins pora dienų po D. Trumpo išvykimo iš Anglijos, tačiau ministro pirmininko pareigas eis, kol bus išrinktas jos politinis įpėdinis. Naujasis ministras pirmininkas derėsis dėl „Brexit“ ir prekybos susitarimo, kurio JAV ir JK nori D. Trumpas.

Anksčiau D. Trumpas griežtai kritikavo Th. May, bet antradienį negailėjo jai šiltų žodžių ir juokais ragino pasilikti, kad „būtų sudarytas šis susitarimas“.

„Tvirtas susitarimas“

„Manau, kad turėsime labai, labai tvirtą prekybos susitarimą“, – sakė D. Trumpas, girdamas jo naudą abiem šalims.

„Man atrodo, kad mes abu norime tai padaryti... Mes pasieksime, kad tai būtų padaryta“, – pridūrė jis.

D. Trumpui pasiūlius ministrei pirmininkei likti, dauguma dalyvavusiųjų ėmė tyliai juoktis. Vėliau abu lyderiai apžiūrinėdami ministrės pirmininkės biurą Dauningo gatvės 10-ajame name draugiškai šnekučiavosi, Th. May pademonstravo Amerikos nepriklausomybės deklaracijos kopiją. Abu jie taip pat planavo bendrą spaudos konferenciją.

JAV prezidentai tradiciškai vengia kištis į kitų šalių vidaus politiką, bet D. Trumpas toli gražu nėra tradicinis prezidentas.

Prieš vizitą į JK duodamas interviu britų laikraščiui „The Sunday Times“ D. Trumpas patarė Londonui „palikti“ derybas dėl „Brexit“ ir atsisakyti apmokėti 39 mlrd. svarų (44 mlrd. eurų) „skyrybų“ sąskaitą, jei ES nepasiūlys Britanijai geresnių išstojimo sąlygų.

Toks išstojimas, vadinamas „kietu „Brexit“, galėtų labai pakenkti JK ekonomikai, sako ekspertai. Anksčiau Baltųjų rūmų pozicija buvo tokia, kad Britanijos išstojimas turėtų būti kuo neskausmingesnis. Kai kas JK reikalauja antro referendumo, po kurio šalis apskritai galėtų likti ES.

Pagyros varžovui

JAV prezidentas taip pat pareiškė nuomonę, kad „Brexit“ partijos lyderiui Nigelui Farage'ui, kuris ragina išstoti iš ES be sutarties, turi būti suteiktas vaidmuo derybose dėl „Brexit“.

N. Farage'as, skaldanti figūra Britanijoje, seniai remia D. Trumpą.

Pernai D. Trumpas elgėsi kaip nemandagus svečias – nepagailėjo griežtos kritikos Th. May interviu, duotame vos kelios valandos iki „AirForce One“ nusileidimo Anglijoje.

Ir nors dabartinio vizito metu vengė kritikuoti Th. May, D. Trumpas pagyrė jos varžovą – naujuoju premjeru siekiantį tapti Borisą Johnsoną, likus vos kelioms dienomis iki penktadienio, kai dabartinė vyriausybės vadovė ketina atsistatydinti iš valdančiosios partijos lyderio pareigų.

„Manau, Borisas labai gerai atliktų darbą. Manau, jis būtų puikus“, – leidiniui „The Sun“ pareiškė amerikiečių lyderis.

D. Trumpas ir Th. May antradienį drauge surengė verslo pusryčius Šv. Jokūbo rūmuose, į kuriuos buvo pakviesti penkių didžiųjų Britanijos ir penkių JAV įmonių atstovai. Tarp dalyvių turėjo būti „BAE Systems“, „GlaxoSmithKline“, „Barclays“, „Reckitt Benckiser“, „JP Morgan“, „Lockheed Martin“ ir „Goldman Sachs International“ vadovai.

Opus momentas

Susirinkus verslo lyderiams, visame Londone pradėjo rinktis protestuotojai. Prie Parlamento aikštės jie iškėlė garsųjį balioną, vaizduojantį D. Trumpą kaip rėkiantį kūdikį.

Pagrindinių Britanijos opozicinių partijų lyderiai turi prisidėti prie demonstrantų per mitingą Trafalgaro aikštėje, esančioje visai netoli ministrės pirmininkės biuro. Trafalgaro aikštėje taip pat iškilo kone 5 m aukščio D. Trumpo, sėdinčio ant auksinio klozeto, atvaizdas.

JAV prezidentas į Britaniją atvyko opiu momentu, Vašingtone kilus naujam įkarščiui dėl prezidento apkaltos, o šioje Atlanto pusėje tvyrant nežiniai.

Susitikimų su Th. May diena išaušo po pompastikos, ceremonijų ir protestų šuoro, kai D. Trumpas priešpiečiavo su karaliene Elizabeth II, gėrė arbatą su princu Charlesu ir dalyvavo iškilminguose valstybiniuose pietuose Bakingamo rūmuose.

Karalienė sakydama tostą akcentavo tarptautinių institucijų, kurias po Antrojo pasaulinio karo įsteigė Britanija, JAV ir kitos sąjungininkės, svarbą, taip subtiliai paprieštaraudama NATO ir Jungtines Tautas kritikuojančiam D. Trumpui.

Laužomos normos

Tačiau dauguma kalbų ir vaizdų visiškai atitiko Baltųjų rūmų pageidavimus parodyti jį kaip valstybininką, kai namuose intensyvėja varžybos dėl jo posto ir kalbos apie apkaltą. Vis dėlto D. Trumpas, kuris visuomet atsako į smūgius, iškart sudrumstė diplomatinę ramybę ir užsipuolė Londono merą Sadiqą Khaną.

Dar prieš nusileidžiant jo lėktuvui, prezidentas išpeikė S. Khaną, sekmadienį palyginusį D. Trumpą su XX amžiaus fašistais ir atgaivinusį jųdviejų nesantaiką.

JAV lyderis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Londono meras yra „visiškas nevykėlis“ ir kad jis „siaubingai“ atlieka savo darbą.

Kaip dažnai būna per D. Trumpo užsienio keliones, buvo laužomos normos, įskaitant prezidento skundą dėl televizijų pasirinkimo užsienio sostinėje ir raginimą žmonėms nubausti televiziją CNN boikotuojant jos motininę įmonę AT&T.

Po antradienio verslo ir prekybos reikalų kitas dvi dienas D. Trumpas išnaudos Sąjungininkų pajėgų išsilaipinimo Normandijoje 75-osioms metinėms paminėti. Tai tikriausiai bus paskutinis reikšmingas šio 1944 metų birželio 6-osios įvykio paminėjimas, kurį dar matys dauguma šio mūšio veteranų.

Renginiai prasidės Portsmute Anglijoje, iš kur buvo surengta invazija, o paskui tęsis Prancūzijoje, kur sąjungininkų pajėgos pradėjo atkovoti Vakarų Europą iš nacių.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šia proga turėtų paraginti stiprinti daugiašalius ryšius, kuriuos JAV prezidentas ardė.