Vadinamojo Liaudies taikos judėjimo aktyvistai pritraukė tarptautinį dėmesį pernai, kai žygiavo per Afganistaną į sostinę Kabulą, taip mėgindami padėti sumažinti rekordinį visą šalį apėmusio smurto lygį.

Per pastaruosius 18 metų trunkančias kautynes tarp kovotojų grupuotės ir JAV palaikomų pajėgų žuvo ar buvo sužeisti tūkstančiai civilių.

Apie 30 Liaudies taikos judėjimo narių gegužės 27 dieną surengė naują eiseną. Šįkart jie išvyko iš Helmando provincijos sostinės Laškar Ga.

Pasak taikos žygio šalininko Abdul Maliko Hamdardo, talibai sekmadienį naktį privertė keturis grupės narius, įžengusius į Talibano kontroliuojamą teritoriją šalies pietuose, važiuoti kartu su jais.

Vėliau pirmadienį Talibano kovotojai sugrįžo ir sulaikė likusius grupės narius, išskyrus kelis vyresnius žmones, pridūrė jis. Vyriškio teigimu, buvo sulaikyti iš viso maždaug 25 žygio dalyviai.

„Iš pradžių (talibai) sakė mums, kad „pasikalbės su jais“, – AFP pasakojo A. M. Hamdardas.

„Nuo to laiko apie juos nieko negirdėjome“, – pridūrė jis.

Nors Talibanas iš pradžių ilgiau nei pusantros paros atsisakinėjo komentuoti žygio dalyvių padėtį, islamistų judėjimas antradienį paskelbė keturių grupės narių, įskaitant jos lyderį Iqbalą Khyberą, nuotraukas. Sukilėlių teigimu, visi sulaikyti vyrai yra saugūs ir nenukentės.

„Nežinome, kokiu tikslu Talibano kovotojai suėmė mūsų narius, – AFP sakė kitas šalininkas Bacha Khanas Muladas. – Nežinome, ar jie buvo paimti įkaitais, ar su jais vedamos derybos.“

Pasak B. Kh. Mulado, jam nepavyko tiesiogiai susisiekti su nė su vienu nariu, kadangi jų telefonai yra išjungti.

Bismillah Watandostas, šiuo metu nelaisvėje esantis eisenos dalyvių atstovas, praėjusią savaitę sakė AFP, kad jo grupė ketina papasakoti Talibanui afganų patiriamą skausmą ir kančias, taip pat paraginti minint antradienį prasidėjusią Id al Fitro šventę paskelbti paliaubas.

Grupė iš pradžių planavo žygiuoti į Musa Kalą – Talibano tvirtovę, esančią maždaug už 130 km nuo Laškar Ga.

JT duomenimis, pernai Afganistane buvo nukauti beveik 4 tūkst. civilių, įskaitant daugiau kaip 900 vaikų, o dar per 7 tūkst. buvo sužaloti. Tais metais karo veiksmai pareikalavo daugiausiai gyvybių nuo konflikto pradžios prieš 18 metų.

Talibanas šiuo metu derasi su JAV dėl tam tikro taikos susitarimo. Vis tik atrodo, kad rasti sprendinį artimiausiu metu nepavyks, kadangi abi šalys nesutaria keliais esminiais klausimais.