Ankstesnę dieną Sudano kariuomenei jėga vaikė kelias savaites besitęsiantį sėdimąjį protestą prie kariuomenės Generalinio štabo Chartume, per generolai raginami perduoti valdžią civiliams. Per šiuos neramumus žuvo mažiausiai 35 žmonės.

„Karinė taryba nusprendė: atšaukti, kas buvo sutarta, ir sustabdyti derybas su Aljansu už laisvę ir permainas, taip pat sušaukti visuotinius rinkimus per ne ilgesnį kaip devynių mėnesių laikotarpį“, – sakoma A. F. al Burhano pareiškime, anksti antradienį paskelbtame per valstybinę televiziją.

A. F. al Burhanas pridūrė, kad rinkimai vyks su „regionine ir tarptautine priežiūra“.

Pereinamojo laikotarpio kariškių taryba (Transitional Military Council, TMC) balandį nuvertė prezidentą Omarą al Bashirą po kelis mėnesius trukusių protestų prieš jo autoritarinį valdymą.

Buvo susitarta, kad per tris mėnesius valdžia bus perduota civilinei administracijai ir kad bus suformuotas 300 vietų parlamentas, kurio apie du trečdalius narių sudarys protestų aljanso atstovai, o likę bus kitų politinių grupių nariai. Tačiau gegužės 20-ąją šios derybos iširo.

Tūkstančiai žmonių liko stovykloje prie kariuomenės būstinės ir ragino generolus perduoti valdžią. Galiausiai saugumo pajėgos protestuotojus ėmėsi vaikyti jėga; per šiuos veiksmus dešimtys žmonių žuvo, o dar šimtai buvo sužeisti, nurodė protestuotojams artima gydytojų organizacija.

Šiuos veiksmus griežtai pasmerkė tarptautinė bendruomenė, įskaitant JAV ir Jungtines Tautas.

JT Saugumo Taryba antradienį uždarame posėdyje aptars padėtį Sudane, paprašius Didžiajai Britanijai ir Vokietijai, nurodė diplomatai.

Aljansas už laisvę ir permainas po protestuotojų žūties paskelbė „visų politinių kontaktų ir derybų su pučininkų taryba pabaigą“.

A. F. al Burhanas sakė, kad karinė taryba atliks tyrimą.

„Karinė taryba pažada, kad šiandienos įvykiai bus ištirti, ir kviečia generalinį prokurorą perimti“ šį procesą, sakoma jo kreipimesi.