„Derybos gali būti labai vaisingos“, – žurnalistams kalbėjo Baltųjų rūmų Ekonominių patarėjų tarybos pirmininkas Kevinas Hassettas.

Pasak K. Hassetto, D. Trumpas „100 proc. neblefuoja“ kalbėdamas apie galimybę nuo kitos savaitės įvesti 5 proc. muitus visoms prekėms iš Meksikos, jeigu Jungtinių Valstijų kaimynė nesustabdys migrantų, daugiausia atvykstančių iš Centrinės Amerikos, srauto prie JAV pietinės sienos.

Šiuo metu Vašingtone vieši Meksikos delegacija, kuri derasi dėl imigrantų skaičiaus mažinimo ir muitų išvengimo. Pasak D. Trumpo, jei jis nebus patenkintas derybų eiga, pirmieji muitai įsigalios birželio 10 dieną, o vėliaus gali būti įvesti 25 proc. siekiantys muitai visoms prekėms.

K. Hassettas, kuris ketina palikti Baltuosius rūmus maždaug birželio pabaigoje, nemano, kad ginčas gali pakenkti JAV ekonomikai arba sutrukdyti ratifikuoti jau užbaigtą Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį.

„Muitai būtų labai reikšmingi Meksikos ekonomikai ir nereikšmingi JAV ekonomikai“, – kalbėjo K. Hassettas, atmetęs Kongreso kritiką, kad prezidentas elgiasi neapgalvotai.

Baltųjų rūmų ekonomistas pridūrė nemanantis, kad JAV ekonomika galėtų susilpnėti valdant D. Trumpui. Jis prognozavo gerus rezultatus, kai šią savaitę bus paskelbti nedarbo lygio duomenys.

„Tai, kas nuteikia optimistiškai, yra vis dar stiprus darbo vietų ir darbo užmokesčio augimas, o kai darbo užmokesčio augimas yra stiprus, vartojimas tęsiasi“, – paaiškino K. Hassettas.

„Remiantis duomenimis, recesijos tikimybė yra maždaug nulinė“, – pareiškė ekonomistas.

Kalbėdamas apie daug svarbesnį prekybos su Kinija klausimą, K. Hassettas neatmetė galimybės, kad vis gilėjantis konfliktas gali būti išspręstas didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikime Japonijoje šio mėnesio pabaigoje, kurio metu, tikimasi, D. Trumpas susitiks su savo kolega iš Kinijos Xi Jinpingu.

„Prezidentas yra puikus derybininkas, – pareiškė D. Trumpo patarėjas.