Upsalos rajono teismas nurodė, jog laiko J. Assange'ą „įtariamuoju“ toje byloje, tačiau faktas, kad vyriškis šiuo metu kalinamas Jungtinėje Karalystėje, reiškia, jog jo nereikia formaliai sulaikyti Švedijoje, kad jį galėtų apklausti švedų prokurorai.

Šis teismo sprendimas nereiškia, kad tyrimas dėl įtariamo išžaginimo privalo būti nutrauktas; jis reiškia tik tai, kad kol kas J. Assange'as nebus išduotas Švedijai.

Švedijos valstybinės prokuratūros direktoriaus pavaduotoja Eva-Marie Persson sakė dar nenusprendusi, ar skųsti pirmadienį priimtą sprendimą.

„Taip pat išduosiu Europos tyrimo orderį, kad apklaustume Julianą Assange'ą“, – nurodė E.-M. Persson. Vis dėlto ji pridūrė, kad dar neišrinko datos, kada J. Assange'as galėtų būti apklaustas Londone.

J. Assange'o advokatas Švedijoje Peras Samuelssonas sakė, jog jo klientas „bus laimingas“ sužinojęs, kad nebus išduotas Švedijai.

Šiuo metu J. Assange'as yra kalinamas JK. Australų aktyvistas, prieš septynerius metus pasiprašęs prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, buvo suimtas balandžio 11-ąją, Kitui atšaukus jam suteiktą politinį prieglobstį ir išdavus britų pareigūnams. Jam buvo skirta 50 savaičių įkalinimo bausmė už Jungtinės Karalystės teismo nustatytų paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimą.

Ekvadoro ambasadoje Londone J. Assange'as buvo pasislėpęs norėdamas išvengti išdavimo Švedijai.

Po jo arešto JK švedų pareigūnai gegužę nusprendė atnaujinti tyrimą dėl įtariamo 2010 metų išžaginimo. Tyrimas buvo nutrauktas 2017 metais, tuometinei Švedijos valstybinės prokuratūros direktorei Marianne Ny nusprendus, kad toliau tęsti tyrimo neįmanoma, nes prieglobstį Ekvadoro ambasadoje gavęs J. Assange'as buvo nepasiekiamas.

Kadangi teismas nepatenkino prašymo dėl J. Assange'o sulaikymo, nebus siekiama skubios jo ekstradicijos į Švediją.

J. Assange'o ekstradicijos prašymą jau yra pateikusios Jungtinės Valstijos, kurios jį kaltina įsilaužimu į kompiuterį.