M. Pompeo šį susirūpinimą išsakė privačiame susitikime su žydų bendruomenės lyderiais. Pirmasis apie tai pranešė dienraštis „The Washington Post“.

Šis valstybės sekretoriaus nerimas rodo, kad netgi būsimo plano šalininkai prognozuoja, kad naujausios Jungtinių Valstijų gairės, kaip užbaigti Izraelio ir palestiniečių konfliktą, bus sutiktos su didžiuliu skepticizmu.

Ekonominius plano aspektus ketinama pristatyti Bahreine birželio 25–26 dienomis vyksiančioje konferencijoje.

„Jis gali būti atmestas. Galiausiai žmonės gali pasakyti: „Jis nėra itin originalus, jis man ne itin tinka, jame yra du geri dalykai ir devyni blogi, aš neprisidedu“, – „The Washington Post“ citavo garso įrašą, padarytą minėtame susitikime.

Seniai laukiamo taikos plano vienas pagrindinių iniciatorių yra D. Trumpo žentas ir patarėjas Jaredas Kushneris. Tačiau palestiniečiai jau pareiškė, jog atmes šį planą. Anot jų, visa prezidento D. Trumpo politika aiškiai rodo, kad jis akivaizdžiai šališkas Izraelio naudai.

Tuo tarpu Izraelio parlamentas praėjusią savaitę pritarė įstatymo projektui dėl Kneseto paleidimo, tad šalyje rugsėjį bus rengiami pirmalaikiai rinkimai. Toks precedento neturintis žingsnis žengtas po to, kai valdžioje likti norinčiam Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu nepavyko suformuoti koalicijos.

Artimųjų Rytų taikos proceso tarpininkės Jungtinės Tautos paskelbė, kad nedalyvaus birželio gale vyksiančiame susitikime Bahreine.

JT yra priėmusios kelias rezoliucijas dėl vadinamojo dvejų valstybių sprendinio. Tuo tarpu J. Kushneris anksčiau užsiminė, kad rengiamas planas nenumatys palestiniečių valstybės įkūrimo.

Antradienį kalbėdamas Amerikos žydų organizacijų vadovų konferencijoje M. Pompeo pripažino, kad būsimas planas iš anksto laikomas palankiu Izraeliui, tačiau išreiškė viltį, kad jis bus objektyviai įvertintas.

„Suprantu, kodėl žmonės galvoja, jog tai bus tik izraeliečiams galintis patikti susitarimas, – sakė valstybės sekretorius. – Suprantu tokią nuomonę. Viliuosi, kad bus įsiklausyta ir leista viskam kiek nusistovėti.“

D. Trumpas savo ruožtu pareiškė, jog valstybės sekretorius „gali būti teisus“ dėl taikos plano.

„Paklausykite, darome viską, kad padėtume Artimiesiems Rytams gauti taikos planą, ir jis (M. Pompeo) gali būti teisus. Turiu galvoje, kad dauguma žmonių tai pasakytų“, – sakė prezidentas žurnalistams sekmadienį vakare.

„Kai Mike'as taip kalba, suprantu... nes dauguma žmonių galvoja, jog tai neįmanoma. Aš manau, jog tai galbūt įmanoma“, – sakė D. Trumpas.