„Naujosios demokratijos“ kandidatai laimėjo 12 iš 13 šalies regionų, sakė partijos lyderis Kiriakas Micotakis, paskelbus beveik galutinius rezultatus.

K. Micotakis yra pagrindinis A. Cipro varžovas per liepos 7-ąją vyksiančius pirmalaikius parlamento rinkimus, sušauktus, kai „Naujoji demokratija“ per praeitą mėnesį vykusius Europos Parlamento rinkimus gavo 33 proc. balsų – devyniais procentiniais punktais daugiau negu valdančioji partija „Syriza“.

Renkant sostinės merą K. Micotakio sūnėnas Kostas Bakojanis gavo 65 proc. balsų, rodo rezultatai, paskelbti suskaičiavus balsalapius 99 proc. apylinkių.

Šis 41 metų veikėjas yra graikų politikoje aktyvios šeimos trečiosios kartos atstovas. K. Bakojanio motina Dora 2003-aisiais tapo pirmąja Atėnų mero postą užėmusia moterimi, o jo senelis Konstantinas Micotakis 1990–1993 metais buvo Graikijos premjeras.

„Graikijos rinkimų žemėlapis pakito ND naudai“, – visuomeninei televizijai ERT sakė politikos ekspertas Ilijas Nikolakopulas.

Sekmadienį vyko merų ir regionų gubernatorių rinkimų antrasis ratas.

Per gegužę vykusį pirmąjį turą „Naujoji demokratija“ laimėjo penkiuose iš 13 Graikijos regionų, o kairieji laimėjo tik viename.

„Viltis sugrįžo. Tai yra kerštas... už Cipro populizmą“, – savo pirmajame puslapyje rašo opozicijai palankus dienraštis „To Vima“.

„Nauja era“

Pasibaigus balsavimui ir pradėjus skelbti rezultatus ND lyderiai atsigręžė į artėjančius visuotinius rinkimus.

„Jeigu palaikysite mane per itin svarbius parlamento rinkimus, būsiu jūsų pusėje“, – K. Micotakis sakė siųsdamas vienybės žinią.

Kairuoliškų pažiūrų A. Cipras, prižiūrėjęs griežto taupymo priemones nuo Graikijos skolų krizės, pareiškė: „Ketiname sutelkti savo jėgas kovai per parlamento rinkimus.“

K. Bakojanis, buvęs provincijos gubernatorius, Atėnų mero postą atėmė iš kairiųjų. Per pirmąjį ratą jis gavo 42 proc. balsų, o jo kairiųjų pažiūrų varžovas Nasas Iliopulas – kiek daugiau kaip 42 proc. balsų.

„Šiandien Atėnai ne vien keičia merus – miestas pereina į naują erą“, – sekmadienio popietę atidavęs savo balsą sakė K. Bakojanis predicted after voting on Sunday afternoon.

Atikos provincijoje, kurioje yra ir Graikijos sostinė, konservatyvių pažiūrų buvęs meras Jorgas Patulis buvo išrinktas gubernatoriumi, gavęs 65 proc. balsų.

Antrajame pagal dydį Salonikų mieste nepriklausomas konservatyvių pažiūrų kandidatas Apostolas Dzidzikostas laimėjo per pirmąjį turą, užsitikrinęs 62 proc. balsų.

Apžvalgininkai atkreipia dėmesį, kad visuomenė yra nepatenkinta griežto taupymo priemonėmis ir 18 proc. siekiančiu nedarbu. Be to, konservatoriams buvo palankus neigiamas visuomenės nusistatymas prieš susitarimą su Skopje, kad Graikijos šiaurinė kaimynė būtų pervadinta Šiaurės Makedonija.

A. Cipro ir makedonų premjero Zorano Zajevo palaikytas susitarimas užbaigė dešimtmečius trukusį abiejų šalių ginčą.

Šis ginčas tęsėsi nuo pat buvusios Jugoslavijos provincijos nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais, kai ji pareiškė norinti būti vadinama Makedonija, nors dėl to prieštaravo Graikija, kurios viena šiaurinė provincija turi šį pavadinimą.

Išsprendus ginčą Atėnai nebesipriešina Šiaurės Makedonijos stojimui į Europos Sąjungą, bet šį susitarimą abiejų šalių nacionalistai smerkia.