Sirija apkaltino Izraelį smogus jos oro pajėgų bazei Chomso provincijoje. Kaip pranešama, šis smūgis pareikalavo penkių žmonių gyvybių ir buvo surengtas praėjus kelioms valandoms po atsakomųjų atakų prieš kariuomenės ir žvalgybos tarnybų objektus į pietus Damasko, per kurias žuvo 10 žmonių.

„Mūsų oro erdvės gynyba atrėmė Izraelio agresiją ir sunaikino dvi raketas, nutaikytas į oro pajėgų bazę T-4“, – sekmadienį vakare vienas kariuomenės šaltinis sakė valstybinei naujienų agentūrai SANA.

Kitos raketos „užmušė vieną karį, dar du sužeidė ir apgadino vieną ginklų sandėlį“, – pridūrė šaltinis.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė apie penkis žuvusius žmones, įskaitant vieną sirų karį, ir pridūrė, kad buvo sunaikintas vienas raketų sandėlys.

SOHR duomenimis, bazėje T-4 esama Sirijos karių, iraniečių kovotojų ir Libano šiitų sukarintos organizacijos „Hizbollah“ narių.

Keliomis valandomis anksčiau Izraelis pranešė surengęs smūgių Kuneitros provincijoje, apimančioje Golano Aukštumas, kurių didžiąją dalį yra okupavusi ir aneksavusi žydų valstybė.

Izraelis nurodė, kad šie smūgiai buvo atsakas į retą apšaudymą raketomis, surengtą iš Sirijos vėlai šeštadienį.

Dvi raketos iš Sirijos buvo paleisto į Hermono kalną Izraelio okupuotoje Golano Aukštumų dalyje, ir viena buvo „aptikta Izraelio teritorijoje“, nurodė žydų valstybės kariuomenė.

SOHR duomenimis, per atsakomąjį smūgį į pietus nuo Damasko žuvo 10 žmonių, tarp kurių buvo sirų karių ir užsieniečių kovotojų.

„Liaukitės!“

Vėlai sekmadienį D. Trumpas per „Twitter“ paragino liautis bombardavus Sirijos šiaurės vakarinį Idlibo regione – džihadistų tvirtovę.

„Sužinojau, kad Rusija, Sirija ir, mažesniu mastu, Iranas pragariškai bombarduoja Idlibo provinciją Sirijoje ir beatodairiškai žudo daug nekaltų civilių, – rašė JAV prezidentas. – Pasaulis stebi šias skerdynes. Koks tikslas, ką jums tai duos? LIAUKITĖS!“

Kaip informavo sirų nevyriausybinės organizacijos, per Sirijos ir šios šalies prezidentą Basharą al Assadą remiančių Rusijos pajėgų neseniai Idlibe suduotus smūgius žuvo dešimtys civilių, o dar 300 tūkst. žmonių teko persikelti arčiau Turkijos sienos.

Tuo metu Izraelis Sirijoje yra surengęs šimtus antskrydžių. Žydų valstybės teigimu, dauguma šių atakų buvo nukreiptos prieš Irano ir Teherano palaikomo „Hizbollah“ taikinius.

Izraelis žada neleisti savo pagrindinio priešo Irano, remiančio B. al Assadą, pajėgoms įsitvirtinti Sirijoje, kur per aštuonerius metus trunkantį pilietinį karą žuvo jau daugiau kaip 370 tūkst. žmonių.

Žydų valstybė teigia turinti teisę savigynos tikslais tęsti antskrydžius prieš iraniečių ir iš Libano veikiančių „Hizbollah“ kovotojų pozicijas Sirijoje.

„Netoleruosime ugnies prieš mūsų teritoriją ir jėga atsakysime į bet kokią prieš mus nukreiptą agresiją“, – sekmadienį po pirmųjų smūgių pareiškė izraeliečių premjeras Benjaminas Netanyahu.

Šios atakos vykdomos aštrėjant įtampai tarp Irano ir Jungtinių Valstijų.

Abiejų šalių konfrontacija paaštrėjo pernai, Vašingtonui pasitraukus iš branduolinio susitarimo, kurį 2015 metais pasirašė Teheranas ir pasaulio galybės.

Pastarosiomis savaitėmis JAV kaltino Iraną keliant grėsmę Persijos įlankos regionui bei dislokavo ten lėktuvnešio grupę ir strateginių bombonešių B-52.