Vašingtonas reguliariai organizavo didelio masto karinius mokymus su Pietų Korėjos kariuomene iki pernai, kai prezidentas Donaldas Trumpas susitiko su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Pratybos buvo sustabdytos prezidento prašymu, kad būtų galima palaikyti dialogą su Pchenjanu. Vis dėlto mažesnio masto mokymai tęsiasi iki šiol, o derybos dėl Š. Korėjos branduolinės programos šiuo metu yra įstrigusios.

Sekmadienį paklaustas, ar pratybos turi būti tęsiamos, P. Shanahanas atsakė: „Nemanau, kad tai yra būtina“.

Laikinasis gynybos sekretorius pridūrė, kad P. Korėjoje dislokuotos JAV pajėgos būtų „pasiruošusios, jeigu diplomatija (su Šiaure) žlugtų“.

„Esu užtikrintas, kad turime reikiamą parengtį“, – tvirtino P. Shanahanas kartu su juo į Seulą keliaujantiems žurnalistams.

P. Korėjoje yra dislokuota apie 30 tūkst. karių. Jų kasmetinės pratybos su dešimtimis tūkstančių P. Korėjos karių visuomet keldavo įtūžį Pchenjane. Š. Korėja laikydavo šiuos mokymus įsiveržimo repeticijomis.

D. Trumpas su Š. Korėjos lyderiu antrą kartą susitiko šiemet vasarį, tačiau derybose dėl denuklearizacijos nebuvo pasistūmėta į priekį.