Tuo metu Baltųjų rūmų administracijos vadovas Mickas Mulvaney pranešė, kad tokį prašymą tikriausiai pateikė kas nors iš prezidento vizitus organizuojančių pareigūnų, tačiau niekas dėl incidento nebus atleistas.

JAV žiniasklaida anksčiau skelbė, kad kažkas iš pareigūnų bandė slėpti ant laivo „USS John McCain“ parašytą buvusio Senato nario vardą nuo D. Trumpo akių, kai jis lankėsi amerikiečių kariniame objekte Japonijoje. Tačiau pats prezidentas ir gynybos sekretorius Patrickas Shanahanas tai neigė.

Tačiau P. Shanahanas sekmadienį paskelbė, kad prezidento komanda buvo susisiekusi su Japonijoje dislokuota JAV karinio laivyno septintąja flotile ir davė „nurodymą, kad „USS John McCain“ turi būti patrauktas nuo vaizdo“.

„Nurodymas nebuvo įvykdytas“, – sakė P. Shanahanas kartu su juo į Seulą keliaujantiems žurnalistams.

Laikinasis gynybos sekretorius paskelbė, kad įsakė pradėti tyrimą dėl įvykusio incidento.

„Kariuomenėje erdvės politikai nėra, – pridūrė jis. – Susitvarkysiu su tai tinkamu būdu“.

P. Shanahano atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Joe Buccino sakė, kad Pentagonas dėl įvykio penktadienį pareiškė protestą Baltuosiuose rūmuose.

„Sekretorius Shanahanas nurodė savo personalo vadovui pasikalbėti su Baltųjų rūmų kariniu biuru ir dar kartą patvirtino savo poziciją, kad (Pentagonas) nebus politizuotas“, – tvirtino karininkas.

Baltųjų rūmų administracijos vadovas NBC laidai „Meet the Press“ pripažino, kad prašymą paslėpti „USS John McCain“ tikriausiai pateikė Baltuosiuose rūmuose dirbantis žmogus, organizuojantis prezidento vizitus į užsienį.

M. Mulvaney sakė, kad tai „nebuvo nepagrįstas prašymas“.

„Ar kas nors bus dėl to atleistas? Ne“, – teigė pareigūnas.

D. Trumpo ir pernai rugpjūtį mirusio J. McCaino, kuris per Vietnamo karą buvo paimtas į nelaisvę ir kankintas, politiniai santykiai buvo įtempti.

Prezidentas, lankęs privačią internetinę karinę mokyklą, bet niekada netarnavęs kariuomenėje, 2015-aisiais šaipėsi iš šio nuosaikaus respublikono karo didvyrio statuso.

J. McCainas, kuris mirė būdamas 81 metų, ištisus dešimtmečius buvo gerbiama JAV politikos figūra ir du kartus siekė prezidento posto. Per 2016 metų rinkimų kampaniją jis atšaukė savo paramą D. Trumpui, o 2017-aisiais Kongrese blokavo D. Trumpo pastangas atšaukti savo pirmtako Baracko Obamos inicijuotą sveikatos apsaugos reformą.

Prieš savo mirtį nuo smegenų vėžio J. McCainas sakė nenorįs, kad D. Trumpas dalyvautų jo laidotuvėse.

Net po J. McCaino mirties prezidentas neslėpė savo antipatijos senatoriui.