„Pagal atnaujintą informaciją dėl sprogimo gamykloje „Kristal“ medicinos pagalbos prireikė iš viso 79 žmonėms – 38 įmonės darbininkams ir 41 miesto gyventojui. Tarp žmonių, kurie kreipėsi [pagalbos], vaikų nėra“, – sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai.

Anksčiau Rusijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nukentėjo 39 žmonės.

Anksčiau buvo nurodyta, kad dar du žmonės yra dingę, bet vėliausiuose pranešimuose jie nebeminimi.

Per kelias valandas ugniagesiai lokalizavo sprogimo vietoje kilusį gaisrą.

Naujienų agentūra „Interfax“ citavo vieną regiono techninės priežiūros pareigūną, sakiusį, kad sprogimai nugriaudėjo Džeržinsko mieste, esančiame už maždaug už 28 km į vakarus nuo Žemutinio Naugardo, veikiančiame mokslo tyrimų instituto „Kristal“ trotilo gamybos ceche.

„Pagal patikslintus duomenis, sprogimas įvyko dėl technologinio proceso pažeidimų „Kristal“ trotilo gamybos ceche“, – sakė jis.

Vienas gamyklos atstovas sakė „Interfax“, kad prieš sprogimą ceche buvo penki žmonės, bet juos pavyko laiku evakuoti, todėl veikiausiai niekas nežuvo.

Dzeržinsko administracijos atstovai nurodė, kad buvo „išdaužyta langų 185 namuose“.

Miesto meras Ivanas Noskovas sakė žurnalistams, kad dauguma nukentėjusiųjų buvo sužeisti stiklo šukių.

Kitas šaltinis sakė, kad sprogo cechas, kuriame buvo gaminamos aviacijos bombos.

„Ceche buvo gaminamos aviacijos ardomosios bombos ir jų komponentai. Šaudmenys ten pat buvo sandėliuojami“, – nurodė jis.

Socialiniuose tinkluose apie vidurdienį vietos (ir Lietuvos) laiku buvo paskelbta nuotraukų, kuriose matyti virš įvykio vietos pakilęs tirštas dūmų debesis.

Žemutinis Naugardas yra maždaug už 400 km į rytus nuo Maskvos.


RIA šaltinis tikino, kad baiminamasi dar daugiau sprogimų. Netrukus radijo stotis ShadenFM savo tviterio paskyroje kaip tik ir pranešė apie dar vieną sprogimą.

Sprogimai suniokojo apie 100 kvadratinių metrų pastato. Neatmetama, kad po griuvėsiais gali būti žmonių.

Vietos gyventojai socialiniuose tinkluose rašo, kad sprogimo būta tokio stipraus, kad išdužo aplinkinių namų langai. Apie tai rašo RBK.

Į įvykio vietą išvyko Žemutinio Naugardo srities gubernatoriaus pavaduotojas Dmitrijus Krasnovas ir Nepaprastųjų situacijų ministerijos regioninio padalinio vadovas Valerijus Sinkovas.

Įvykio priežastys tiriamos.

„Pagal pirminę informaciją, sprogimas įvyko cecho pastate, kur buvo laikomi sprogmenys. Cecho pastatas visiškai sugriuvo“, – vienas šaltinis sakė „Interfax“.

Jau ilgiau kaip 60 metų veikiantis institutas „Kristal“ kuria sprogstamąsias medžiagas, jų mišinius ir karines priemones.

Po sprogimo artimiausioje gyvenvietėje Pyroje dingo elektra, namuose išdužo langų stiklai. Pirminiais duomenimis, sprogimo priežastis – technologinio proceso pažeidimas, pranešė naujienų agentūrai „RIA Novosti“ regiono skubiosios pagalbos tarnybų atstovas. Įmonėje išlieka pakartotinių sprogimų pavojus.

Dzeržinsko administracija negavo informacijos, kad po sprogimo mokslinių tyrimų gamykloje „Kristall“ grėstų pavojus gyvenamiesiems namams, agentūros TASS korespondentą informavo miesto administracijoje.

„Pirminiais duomenimis, kaimyniniams namams išdužo langai, tai – faktas, kažkur tiesiog sudrebėjo, kai kur išdužo, bet kol kas neaišku, kiek namų nukentėjo. „Kristall“ yra toliau nuo miesto, kol kas nėra informacijos, kad būtų grėsmė gyvenamiesiems namams“, – agentūrai sakė pašnekovas.