Retas Haibatullah Akhundzados pranešimas pasirodė po šešto JAV vadovaujamų derybų rato, kuris praėjusį mėnesį Katare baigėsi be pažangos ženklų, bet toliau liejantis kraujui Afganistane.

„Dialogo ir derybų durys laikomos atviros ir šią akimirką (Talibano) derybininkų komanda... dalyvauja derybose su amerikiečiais“, – sakoma H. Akhundzados pranešime prieš artėjančią musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pabaigos šventę Id al Fitrą.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani praėjusį mėnesį prasidėjus Ramadanui pasiūlė visoje šalyje nutraukti ugnį, bet Talibanas pasiūlymą atmetė.

Pernai Talibanas laikėsi trijų dienų ugnies nutraukimo per Id al Fitrą ir daugelis afganų, kuriuos išvargino karo ir smurto dešimtmečiai, vylėsi naujų paliaubų šiais metais.

Tačiau H. Akhundzada pareiškė: „Niekas neturėtų tikėtis, kad mes pilsime šaltą vandenį ant įkaitusių džihado mūšių laukų ar pamiršime savo 40 metų aukas, nepasiekę savo tikslų.“

Afganų nusivylimą, regis, amžinu jų šalies konfliktu pademonstravo grupė protestuotojų, atnaujinusių taikos žygį, kurio metu pernai aktyvistai ėjo per Afganistaną į sostinę Kabulą.

Žmonių taikos judėjimo atstovas Bismillah Watandostas naujienų agentūrai AFP šeštadienį sakė, kad maždaug 30 aktyvistų ketvirtadienį vakare pradėjo žygį ir išėjo iš Laškar Ga į Musa Kalą Helmando provincijoje – Talibano bastione.

„Žygiuosime 150 kilometrų. Kai kurie mūsų draugai nuo senų batų prisitrynė pūslių, – sakė B. Watandostas. – Tai mūsų pirmas taikos žygis per šventąjį Ramadano mėnesį, visi mes pasninkaujame.“

Pasak atstovo, grupė nori pademonstruoti Talibanui afganų skausmą ir kančias.

„Net jei būsime bauginami grasinimais nužudyti, mums tai nerūpės“, – sakė B. Watandostas.

Penktadienį buvęs šalies prezidentas Hamidas Karzai, išgirdęs seną, praėjusių metų sukilėlių pranešimą klaidingai pareiškė, kad Talibanas paskelbė naują ugnies nutraukimą.

H. Karzai pareiškimas trumpam buvo sukėlęs painiavą šalyje, žiniasklaidos priemonės skelbė skubias naujienas apie tariamas paliaubas.