A. Rinne partija menkute persvara laimėjo praeitą mėnesį vykusius parlamento rinkimus ir užkirto kelią į vyriausybę antroje vietoje likusiai kraštutinei dešiniajai Suomių partijai, pasisakančiai prieš imigraciją.

56 metų A. Rinne, buvęs profesinės sąjungos vadovas, žinomas kaip atkaklus derybininkas, pasirinko sudaryti koaliciją su kadenciją baigiančio premjero Juhos Sipila Centro partija.

Prie koalicijos taip pat prisidėjo Žaliųjų partija, Kairės aljansas ir Švedijos liaudies partija – centristų grupė, atstovaujanti Suomijos etninių švedų mažumai. Penkios partijos parengė išsamią būsimos vyriausybės darbo programą; ją ketinama paskelbti pirmadienį.

„Turinys parengtas, ir dabar per savaitgalį patikrinsime kai kurias teksto formuluotes bei kai kuriuos ekonominius rodiklius, bet vyriausybės programa jau gatava“, – penktadienį žurnalistams sakė A. Rinne.

„Jeigu viskas vyks kaip įsivaizduojam, (vyriausybė bus oficialiai paskirta) ateinančios savaitės gale“, – pridūrė jis.

Centro kairioji koalicija 200 vietų parlamente turės 117 vietų daugumą.

Naujoji koalicija savo politinę programą ketina paskelbti penktadienį, bet Suomijos žiniasklaida jau pranešė, kad pažadės 1,2 mlrd. eurų viešųjų išlaidų. Apie 700 mln. eurų šios sumos bus finansuojama padidintais mokesčiais.

A. Rinne Socialdemokratų partija griežtai priešinosi biudžeto išlaidų karpymams, per pastaruosius ketverius metus įvestiems ankstesnės centro dešiniosios vyriausybės, taip pat mėginimams užtikrinti didesnį Suomijos darbo įstatymų lankstumą.

Kritikai abejoja, ar A. Rinne administracijai pavyks išspręsti seniai Suomijoje juntamą nedarbo problemą ir išpildyti rinkimų pažadą padidinti įdarbinimo rodiklį nuo 72 iki 75 procentų.

Jie taip pat perspėja, kad didesnės biudžeto išlaidos gali būti pavojingos Suomijai, jeigu šalis artimiausioje ateityje patirs ekonomikos sulėtėjimą.

Tačiau penktadienį A. Rinne gynė būsimos vyriausybės išlaidų planus.

„Nuo pat pradžių sakiau, kad mūsų skaičiai pagrįsti Finansų ministerijos oficialiais vertinimais, kas dedasi pasaulyje, Europoje ir Suomijoje, ir šiuo atžvilgiu mes irgi tai padarėme – į kintančią padėtį buvo atsižvelgta“, – aiškino jis.

Socialdemokratai vadovaus vyriausybei pirmąsyk per pastaruosius 16 metų, bet partija per šį laikotarpį yra dirbusi vyriausybėje kaip koalicijos partnerė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)