Jis apkaltino Jungtines Valstijas, Didžiąją Britaniją, Ekvadorą bei Švediją „kolektyviniu J. Assange'o persekiojimu“.

Specialusis pranešėjas kankinimo ir kito žiauraus, nežmoniško ar žeminančio asmens orumą elgesio klausimais Nilsas Melzeris sakė, kad gegužės 9 dieną aplankė „WikiLeaks“ įkūrėją Londono kalėjime.

N. Melzerį lydėjo du medicinos ekspertai, kurių specializacija – galimos kankinimų aukos.

„Buvo akivaizdu, kad p. Assange'o sveikatą rimtai paveikė itin priešiška ir despotiška aplinka, kurioje jis buvo daug metų, – sakoma N. Melzerio pareiškime. – Visų svarbiausia, kad be fizinių negalavimų p. Assange'ui pasireiškė visi simptomai, būdingi ilgalaikiam psichologiniam kankinimui, įskaitant kraštutinį stresą, chronišką nerimą ir intensyvią psichologinę traumą.“

Anot N. Melzerio, jis pamatė „daugybę“ įrodymų, kad J. Assange'o atžvilgiu kelerius metus buvo sąmoningai taikomos vis griežtesnės žiauraus, nežmoniško ar žeminančio asmens orumą elgesio apraiškos.

„Bendras poveikis gali būti apibūdinamas tik kaip psichologinis kankinimas“, – pažymėjo specialusis pranešėjas.

47 metų J. Assange'as 2012-aisiais pasiprašė prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, taip siekdamas išvengti išdavimo Švedijai, kur jam gresia kaltinimai lytine prievarta.

Šiuo metu jis Londono Belmaršo kalėjime atlieka 11 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, skirtą už tai, kad kad nesilaikė Jungtinės Karalystės teismo 2012 metais nustatytų paleidimo už užstatą sąlygų.

Išduoti J. Assange'ą paprašė ir JAV, kur jis kaltinamas šnipinėjimu dėl daugybės karinių ir diplomatinių dokumentų paviešinimo 2010 metais, atmetant jo tvirtinimą, kad jis yra žurnalistas.

„Mirties bausmė“?

N. Melzeris perspėjo, kad išdavus J. Assange'ą JAV, jam kiltų „realus rimtų jo žmogaus teisių pažeidimų pavojus, įskaitant (pavojų) jo raiškos laisvei, jo teisei į teisingą teismą, draudimui dėl kankinimų ir kitokio žiauraus, nežmoniško ar žeminančio asmens orumą elgesio ar bausmių“.

„Ypač didelį nerimą man kelia neseniai paskelbtas JAV teisingumo departamento pranešimas apie 17 naujų kaltinimų p. Assange'ui pagal Kovos su šnipinėjimu įstatymą, už kuriuos šiuo metu gali būti skiriama įkalinimo iki 175 metų bausmė“, – sakė jis.

„Tai visai gali baigtis įkalinimu iki gyvos galvos be teisės išeiti į laisvę pirma laiko arba, galimas daiktas, net mirties bausme, jei ateityje bus pridėta daugiau kaltinimų“, – perspėjo jis.

N. Melzeris išreiškė pasipiktinimą pastarųjų devynerių metų „nuolatinėmis ir koordinuotomis kelių valstybių pastangomis“ užtikrinti J. Assange'o išdavimą JAV.

Nuo 2010 metų „vyko nepaliaujama ir nežabota puldinėjimo, bauginimo ir šmeižto kampanija prieš p. Assange'ą, ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir Jungtinėje Karalystėje, Švedijoje ir, neseniai, Ekvadore“, sakė jis.

„Per 20 darbo su karo, smurto ir politinio persekiojimo aukomis metų niekada nemačiau demokratinių valstybių grupės, susibūrusios tyčia tiek ilgai ir taip mažai paisant žmogaus orumo bei įstatymo viršenybės izoliuoti, demonizuoti ir užgaulioti vieno asmens“, – pažymėjo N. Melzeris.

„Kolektyvinis Juliano Assange'o persekiojimas turi baigtis čia ir dabar!“ – pridūrė jis.