Ši žinia paskelbta naujai viešosios nuomonės apklausai parodžius, kokia nelengva užduotis lauks būsimo premjerės įpėdinio.

M. Harperis 2015–2016 metais buvo atsakingas už partijos frakcijos parlamente discipliną. Parlamentaras pripažino, kad nėra toks įtakingas ir žinomas, kaip kiti pretendentai, tačiau tai gali būti jam į naudą.

„Iš esmės visą laiką matome tuos pačius veidus, girdime tuos pačius dalykus, kuriuos jie sako pastaruosius trejus metus“, – sakė M. Harperis.

Brexit“ reikalai bus pagrindinė tema kovoje dėl galimybės pakeisti Th. May, kuri buvo priversta paskelbti apie savo pasitraukimą, nes nesugebėjo numatytu laiku – šių metų kovo 29 dieną – išvesti JK iš Europos Sąjungos.

Realiausiu pretendentu pakeisti Th. May laikomas uolus „Brexit“ šalininkas, buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, kurį palaiko daug eilinių Konservatorių partijos narių.

Tačiau eiliniai partijos nariai gaus galimybę pareikšti savo balsą tik tuomet, kai torių parlamentarai dabartinį 12 pretendentų sąrašą sumažins iki dviejų kandidatų.

Konservatoriai patyrė skaudų pažeminimą per praėjusią savaitę vykusius rinkimus į Europos Parlamentą, kuriuose surinko vos 9 proc. balsų, daliai jų elektorato savo balsus atidavus už naują „Brexit“ partiją.

Tačiau opozicinė Leiboristų partija taip pat buvo nubausta rinkėjų už savo neaiškią poziciją dėl „Brexit“ ir rinkimuose liko trečia, į antrą poziciją praleidusi griežtai prieš išstojimą iš ES pasisakančią Liberalų demokratų partiją.

„Brexit“ paskatinta Britanijos politikos transformacija iš dviejų dominuojančių partijų modelio į labiau fragmentuotą modelį įgauna pagreitį, rodo dienraštyje „The Times“ paskelbti naujo visuomenės nuomonės tyrimo rezultatai.

Remiantis „YouGov“ apklausos rezultatais, 24 proc. rinkėjų planuoja kituose visuotiniuose rinkimuose balsuoti už liberalus demokratus, 22 proc. – už „Brexit“ partiją, po 19 proc. – už torius ir leiboristus.