Brigitte Bierlein tapo pirmąja moterimi, perėmusia Austrijos kanclerio postą. Dabar ji turės suformuoti kabinetą, ankstesnei vyriausybei dramatiškai žlugus dėl „Ibisageitu“ („Ibizagate“) praminto korupcijos skandalo.

„Sieksiu pelnyti austrų pasitikėjimą“, - stovėdama greta A. van der Belleno sakė B. Bierlein, kurios pasisakymą transliavo televizija.

Ji pridūrė ateinančiomis dienomis surengsianti pasitarimus su politinėmis partijomis ir pilietinės visuomenės organizacijomis.

B. Bierlein sakė, kad buvęs Aukščiausiojo administracinio teismo pirmininkas Clemensas Jablonsas yra „pasiruošęs užimti vicekanclerio ir teisingumo ministro postus“.

Be to, ji išreiškė viltį, kad diplomatas Alexander'as Schallenbergas taps užsienio reikalų ministru.

„Jeigu tai jus stebina – man tai irgi yra staigmena“, B. Bierlein sakė žurnalistams, susirinkusiems išklausyti pranešimo.

A. van der Bellenas sakė, kad B. Bierlein yra „protinga, toliaregiška ir itin kompetentinga asmenybė“.

69 metų B. Bierlein Konstituciniam Teismui vadovavo nuo praeitų metų ir anksčiau užėmė kelis kitus svarbius postus kaip teisėja ir prokurorė.

Ankstesnis vyriausybės vadovas Sebastianas Kurzas pirmadienį tapo pirmuoju Austrijos kancleriu, atstatydintu parlamentui pareiškus nepasitikėjimą.

Interpeliaciją pateikę opozicijos parlamentarai sakė, kad S. Kurzas privalo prisiimti atsakomybę už skandalą, sužlugdžiusį jo vyriausybę.

Krizė prasidėjo gegužės 17-ąją, dviem Vokietijos laikraščiams paskelbus slapta nufilmuotą vaizdo įrašą, kuriame buvęs kraštutinių dešiniųjų vicekancleris Heinzas-Christianas Strache numanomai vieno Rusijos oligarcho atstovei už pagalbą organizuojant 2017 metų rinkimų kampaniją siūlo viešojo pirkimo sutartis.

Dėl šio vaizdo įrašo H.-Ch. Strache buvo priverstas atsistatydinti, o S. Kurzas nutraukė koaliciją su FPOe ir paskelbė pirmalaikius rinkimus.

S. Kurzo centro dešinioji Liaudies partija (OeVP) per sekmadienį vykusius Europos Parlamento rinkimus pasirodė įspūdingai, surinkusi 34,6 proc. balsų. Šiuo metu ji atrodo esanti pajėgi per būsimus rinkimus vėl tapti didžiausia Austrijos partija.