„Ketinu paskelbti pareiškimą, tikriausiai rytoj, bet galbūt šiandien“, – žurnalistams sakė D. Trumpas.

„Tai aukštosios lygos pranešimas. Ketiname padaryti prie sienos kai ką labai dramatiška“, – pridūrė prezidentas.

Jis sakė neplanuojantis uždaryti sienos su Meksika, bet nori išspręsti problemą, kylančią dešimtims tūkstančių atvykėlių, daugiausiai iš Centrinės Amerikos, kiekvieną mėnesį kertant sieną ir prašantis prieglobsčio, nes tuomet JAV tarnybos negali prievarta jų repatrijuoti.

„Šis pranešimas bus susijęs su siena ir žmonėmis, neteisėtai atvykstančiais per sieną“, – aiškino D. Trumpas ir pridūrė, kad yra susidariusi „nacionalinė nepaprastoji padėtis“.

D. Trumpas kaltino Kongreso demokratus nepalaikant teisės aktų, turinčių užbaigti, anot valstybės vadovo, „absurdišką“ JAV politiką prieglobsčio prašytojų atžvilgiu.

Demokratai „nori atvirų sienų; jie nori nusikalstamumo, kad narkotikai plūstų į šalį; jie nori žmonių kontrabandos“, kalbėjo prezidentas.

Daugiau detalių apie būsimą pareiškimą jis nepateikė.

Kadangi Kongresas nesutiko vykdyti jo pageidavimų, D. Trumpas pasinaudojo valstybės vadovo galiomis ir paliepė skirti milijardus dolerių iš kariuomenės biudžeto, kad daugelyje ilgos sienos su Meksika ruožų būtų pastatytos fizinės užtvaros.

Tačiau jo iniciatyvai visiškai atsitverti nuo Meksikos reikia daug daugiau lėšų, o teismų sprendimai paralyžiuoja kai kurių darbų įgyvendinimą.

Naujausiuose žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad Baltieji rūmai taip pat svarsto galimybę pasinaudoti retai naudojamu Maišto padėties įstatymu, kad prie sienos būtų galima sutelkti daugiau karių ir apeiti kitus teisinius suvaržymus naudoti kariuomenę vidaus problemoms spręsti.