„Turėjau progą dar kartą pabrėžti mūsų poziciją šiaurinių teritorijų klausimais. Išreiškiau mūsų susirūpinimą dėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų stiprinimo keturiose šiaurinėse salose, taip pat Rusijos karinių lėktuvų skrydžių prie Japonijos. Primygtinai paraginau Rusiją elgtis santūriai“, – sakė ministras ketvirtadienį po Japonijos ir Rusijos derybų formatu „2+2“.

Maskvai ir Tokijui nesiseka išspręstu nuo Antrojo pasaulinio karo laikų besitęsiančio ginčo dėl Kurilų salų. Šias keturias tarp Ochotsko jūros ir Ramiojo vandenyno esančios salas paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis užėmė Sovietų Sąjungos armija. Tokijas atsisako pripažinti Maskvos suverenitetą tame regione, todėl abi valstybės po karo taip ir nepasirašė taikos susitarimo, kuriuo būtų formaliai užbaigta priešprieša.

Japonijoje ši vulkaninių salų grupė vadinama Šiaurinėmis teritorijomis.

Pastaraisiais metais Rusija smarkiai sustiprino savo kariuomenės grupuotę Kurilų salose: regione buvo dislokuota kulkosvaidžių ir artilerijos divizija, ten siunčiama nauja ginkluotė ir karinė technika, įskaitant bepilotes skraidykles. Ten taip pat buvo pasiųsta modernizuotų tankų T-72B3.

Pernai rugpjūtį Iturupo salos oro uoste pradėjo budėti modernūs naikintuvai Su-35S.

Rusijos kariškiai pranešė, kad Matua saloje buvo įkurtas aerodromas, galintis priimti lengvuosius karinius transporto lėktuvus. 2016-aisiais skelbta apie planus įkurti Matua saloje Rusijos karinio jūrų laivyno laivų bazavimosi punktą.

Be to, buvo pranešta, kad Kuriluose buvo dislokuotos raketų sistemos „Bal“ ir „Bastion“. Rusijos gynybos ministerijos oficialus leidinys kiek anksčiau gegužę informavo, kad pernai rudenį Iturupo saloje buvo surengtos „Bal“ raketų šaudymo pratybos.

Rusijos strateginiai raketnešiai reguliariai atlieka skrydžius virš Japonijos jūros ir Ramiojo vandenyno vakarinės dalies.

Ginčijamos Kurilų salos yra Iturupas, Kunaširas, Chabomajus ir Šikotanas. Viena jų yra mažiau nei 10 km nuo Japonijos Hokaido salos. Trys šių salų yra gyvenamos, o Chabomajus tėra salelių grupė, kurioje tik budi pasieniečiai.

Ši salų grandinė užtikrina Rusijai strateginę Ochotsko jūros kontrolę.

Net negyvenamų salų atidavimas būtų nepalankiai įvertintas Rusijoje, kur Antrasis pasaulinis karas turi nepaprastą simbolinę reikšmę, o teritoriniai pokario laimėjimai yra laikomi nediskutuotinu dalyku.