Šis Rusijos pilietis ir JT dirbęs vietos Kosovo serbas buvo sulaikyti antradienį, dėl įtarimų prisidėjus prie pastangų sutrukdyti policijai patekti į vieną miestą Kosovo šiaurėje.

Rusas vėliau buvo paleistas ir paguldytas į ligoninę, bet apygardos prokuroras trečiadienį paprašė atšaukti jo diplomatinę neliečiamybę, kad būtų galima tęsti jo bylą.

Rusas įtariamas „trukdymu pareigūnui atlikti pareigą“, sakė Mitrovicos – pagrindinio miesto Kosovo šiaurėje – prokuroras Shyqri Syla.

Prašymas pateiktas nepaisant Maskvos pasipiktinimo ir pareiškimo, kad ruso sulaikymu buvo pažeista jo diplomatinė neliečiamybė.

JT misija Kosove (UNMIK) išreiškė susirūpinimą „pareikštais rimtais įtarimais, kad policija panaudojo jėgą prieš aiškiai identifikuotus JT darbuotojus, kuri viršija protingus standartus“.

UNMIK „dar nesulaukė adekvataus komunikavimo iš pareigūnų dėl sulaikymo priežasties“, naujienų agentūrai AFP sakė misijos atstovė Sanam Dolatshahi.

Pasak Kosovo policijos viršininko, šie vyrai automobilį su UNMIK numeriais panaudojo „barikadai“, kuria norėta sutrukdyti policijai patekti į Zubin Potoko miestą.

Tačiau S. Dolatshahi sakė, kad darbuotojai „vykdė savo pareigas stebėti besiklostančią situaciją ir apie ją pranešinėti“.

Ligoninės Mitrovicoje direktorius sakė, kad rusas patyrė „sunkių galvos sužeidimų“ ir bus pervežtas į Belgradą.

Antradienio reidai buvo retas Kosovo policijos įsikišimas šalies šiaurėje, kur gyvena daugiausia serbai, išlaikantys lojalumą Belgradui net praėjus daugiau kaip dešimtmečiui po Kosovo nepriklausomybės nuo Serbijos paskelbimo.

Dešimtys žmonių, tarp jų 19 policijos pareigūnų ir keturi muitininkai, buvo areštuoti įtarus juos tokiais nusikaltimais kaip prekių kontrabanda ir kyšininkavimas.

Trečiadienį keli tūkstančiai etninių serbų Mitrovicoje protestavo prieš šią policijos operaciją.

Per protestą serbų politinis lyderis Goranas Rakičius pasmerkė areštus ir pareiškė: „Nepaisydami brutalumo serbai neišeis.“