Šis anksčiau išsakytų teiginių išsižadėjimas buvo prieštaringos oficialios reakcijos į filmuotą interviu dalis. Minėtą interviu gegužės 21 dieną į internetą įkėlė opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno kampanijos Tiumenės regiono skyrius, skelbia rferl.org.

Keturių minučių vaizdo įraše specialiųjų pajėgų jūrų pėstininkas Arturas Jepifancevas Pavlovsko povandeniniame uoste Rusijos Tolimuosiuose Rytuose sako, kad į jo bazę buvo atvykę „žmonės iš Maskvos“, kurie nurodė visiems kariams atsakyti į anketos klausimus.

„Jie bandė išsiaiškinti mūsų politines pažiūras ir tai, kuriuos opozicijos politikus mes remiame“, – sakė jis.

Pasak A. Jepifancevo, vienas klausimas jam pasirodė ypač nemalonus.

„Jeigu kiltų neramumai ar demonstracijos, ar naudosit ginklus prieš protestuotojus, jei bus duotas įsakymas?“ – prisimena jūrų pėstininkas.

Vaizdo įrašas greitai išplito internete, kas Gynybos ministeriją paskatino įvardinti tai kaip „primityvią klastotę“.

Tačiau po keturių dienų ministerijai priklausantis televizijos kanalas „Zvezda TV“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame A. Jepifancevas buvo jau visiškai kitoks.

Šį kartą dvidešimtmetis jūrų pėstininkas sėdi su sportine striuke erdviame medžio dailylentėmis kaltame kambaryje, kaire alkūne atsirėmęs į didelį stalą. Priešais jį padėtas popieriaus lapas.

Bejausmiu balsu ir biurokratiniu žargonu A. Jepifancevas aiškina, kad vykdamas per Tiumenę aplankyti savo šeimos Kurgano mieste, jis nusprendė „dėl linksmumo“ užsukti į A. Navalno kampanijos štabą ir padėti populiarinti tarnybą ginkluotose pajėgose.

 Arturas Jepifancevas

Jis tvirtina, kad jie paprašė jo apsirengti kariškus drabužius ir priešais kamerą išsakyti savo požiūrį į kariuomenę.

„Kai pažiūrėjau savo interviu internete, pamačiau, kad mano žodžiai ir to, ką pasakiau, reikšmė buvo iškraipyta blogiausiu būdu“, – sako A. Jepifancevas Gynybos ministerijos išplatintame vaizdo įraše. Vėliau jis paneigė, kad jo karinėje bazėje buvo atliekama kokia nors apklausa.

„Labai apgailestauju, kad kreipiausi į šią organizaciją, – sako jis, turėdamas omenyje A. Navalno skyrių Tiumenėje. – Man labai gėda, kad netyčia užtraukiau gėdą savo bazei, savo vadui ir savo kolegoms kariams.“

Gegužės 27 dieną žurnalistams nepavyko susisiekti su A. Jepifancevu, kad jis pakomentuotų situaciją. A. Navalno kampanijos koordinatorius Tiumenėje Ivanas Vostrikovas, duodamas interviu RFE/RL, sakė, kad Gynybos ministerijos išplatintas vaido įrašas yra „dovana“ jo komandai.

„Jam buvo nurodyta priešais kamerą kalbėti tokias nesąmones, – kalbėjo I. Vostrikovas. – Jeigu ką nors žinote apie situaciją mūsų šalyje arba tai, ką daro A. Navalno kampanija, mintis, kad jis atvyko pas mus populiarinti tarnybos Rusijos kariuomenėje, yra absurdiška.“

Apklausos „nėra anonimiškos“

A. Vostrikovas sakė, kad gegužės 5 dieną jaunas karys jo komandai parašė iš kažkieno kito vardą turinčio elektroninio pašto adreso. Jis išreiškė norą viešai atskleisti detales apie jo karinėje bazėje egzistuojančias problemas.

A. Vostrikovas ir jo komanda reguliariai kelia vaizdo įrašus į savo „YouTube“ kanalą, kuriuose atskleidžia vietos korupciją, tad kario pasiūlymą priėmė.

„Pas mus ateina daug žmonių, norinčių pakalbėti apie neteisybę, – sakė A. Vostrikovas. – Apgauti investuotojai, iš savo namų iškeldinti arba neteisėta kelio, kurį vietos valdžia atsisakė tiesti, statyba apkaltinti žmonės.“

Pasak A. Vostrikovo, A. Jepifancevas pasiūlė pusę jo veido pridengti balaklava, tačiau A. Navalno komanda nusprendė papildomai padaryti, kad vaizdas būtų neryškus.

A. Vostrikovas teigė, kad jūrų pėstininkas pateikė jam sąrašą Rusijos leidinių, su kuriais galima pasidalinti jo kontaktais. A. Vostrikovas susisiekė su žurnalistu iš regioninio naujienų portalo Znak.com.

Gegužės 22 dieną internete paskelbtame pokalbyje kariškis papildė savo teiginius, išsakytus prieš kamerą, bei atskleidė savo vardą ir karinės bazės pavadinimą: 159-asis specialiųjų pajėgų dalinys Pavlovske, kuriam be kita ko pavedama ginti Ramiojo vandenyno laivyno laivus.

Jis sakė apgailestaujantis dėl to, kad nenufotografavo ir neįkėlė į internetą politinės nuomonės anketos, kurią jam teko užpildyti.

„Manėme, kad tokia apklausa vykdoma visoje Rusijoje, – sakė jis Znak.com. – Kariai didžiuosiuose miestuose gali lengvai nufotografuoti it paskelbti anketą, tad manėme, kad netrukus ją rasime internete.“

Kartu su likusiais 110 karių savo bazėje A. Jepifancevas pateikė „atsakymus, kuriuos nori matyti vadovybė“: jis tvirtino neremiantis nei vieno iš dešimties opozicijos politikų, išvardintų anketoje, ir išreiškė pasiryžimą šaudyti į protestuotojus, jeigu gautų tokį įsakymą.

„Kitos išeities nebuvo – kalbėjo jūrų pėstininkas. – Apklausa nebuvo anoniminė.“

„Keblumų keliantys“ kariai

Tai naujausias atvejis, kai Rusijos kariai kelia keblumų savo vadams tuo metu, kai krentantys Rusijos vyriausybės reitingai didina protestų visoje šalyje tikimybę.

2014 metais, aktyviausio Rusijos karinio įsikišimo Ukrainoje laikotarpiu, Rusijos karių socialinės žiniasklaidos paskyros buvo stebimos dėl duomenų tokių žurnalistikos svetainių, kaip „Bellingcat“, kurios prisidėjo prie pranešimų, demaskuojančių Maskvos tvirtinimus, kad Rusijos kariuomenė tame nedalyvauja.

2018 metų gruodį Gynybos ministerija buvo priversta paskelbti dar vieną paneigimą, kai šauktinis iš Tolimųjų Rytų vietos žiniasklaidai pasakė, kad jo karinėje bazėje kariai verčiami duoti po 500 rublių (7 eurus) kiekvienas naujos katedros netoli Maskvos statybai – šį projektą globoja pats gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Siekdama suvaldyti situaciją, kai nuolat nuteka nepageidaujama informacija, Valstybės Dūma vasarį priėmė įstatymo projektą, draudžiantį kariams tarnybos metu naudoti išmaniuosius telefonus ar kitus prietaisus, taip pat socialinėje žiniasklaidoje skelbti bet kokią informaciją apie savo karines bazes ir operacijas. Taip pat kariams uždrausta kalbėti su žurnalistais.