Sprendimas pirkti rusiškų sistemų S-400, o ne amerikietiškų „Patriot“ yra didelis įtampos tarp šių NATO sąjungininkių šaltinis ir išprovokavo JAV grasinimus sankcijomis.

Per pokalbį su D. Trumpu R. T. Erdoganas pakartojo pasiūlymą suformuoti „bendrą darbo grupę dėl Turkijos plano įsigyti S-400“, sakoma jo biuro pranešime.

Pirmą kartą pasiūlymas buvo pateiktas balandžio mėnesį, bet atsako Ankara dar nesulaukė.

Abu lyderiai sutarė susitikti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo, kuris birželio pabaigoje įvyks Osakoje Japonijoje, kuluaruose.

Pirkdama S-400 Turkija užsitrauks JAV sankcijas, taikomas ginklų kontraktams su Rusija.

Vašingtonas sako, kad rusiškų raketinės gynybos sistemų buvimas Turkijoje keltų grėsmę Vakarų karinėms sistemoms ir galėtų sutrukdyti Turkijai dalyvauti naikintuvų F-35 programoje.

Tačiau R. T. Erdoganas kategoriškai tvirtina, kad rusiškų sistemų pirkimas yra sutartas reikalas, o gynybos ministras Hulusi Akaras praėjusią savaitę sakė, kad Turkija jau išsiuntė savo karinio personalo apmokymų į Rusiją.

Pozityvesnis momentas buvo R. T. Erdogano pareiškimas D. Trumpui, kad jis sveikina sprendimą panaikinti tarifus turkiškam plienui. Pasak Turkijos prezidento, tai padės šalims pasiekti tikslą dėl 75 mlrd. dolerių (67 mlrd. eurų) vertės dvišalės prekybos.