Šis R. Muellerio pareiškimas buvo pirmasis jo viešas kreipimasis nuo jo paskyrimo specialiuoju prokuroru prieš dvejus metus.

R. Muelleris buvo Teisingumo departamento darbuotojas nuo pat tyrimo oficialios pabaigos šių metų kovą. Praeitą mėnesį generalinis prokuroras Williamas Barras (Viljamas Baras) viešai paskelbė R. Muellerio vadovauto tyrimo ataskaitos suredaguotą versiją.

Kol kas neaišku, kokias pareigas R. Muelleris ėjo Teisingumo departamente, nors demokratų dominuojamų Atstovų Rūmų teismų komitetas vedė derybas su jo biuru, mėgindamas užsitikrinti, kad specialusis prokuroras viešai liudytų Kongresui. Kol kas tokio susitarimo nepavyko pasiekti, o R. Muelleris savo kreipimesi pabrėžė negalįs pateikti nieko daugiau, kas nėra išdėstyta jo komandos parengtoje ataskaitoje.

R. Muellerio ataskaita atskleidė, kad D. Trumpas mėgino perimti tyrimo dėl Rusijos kontrolę ir priversti nušalinti R. Muellerį, kad jis nebetirtų respublikono prezidento potencialaus trukdymo vykdyti teisingumą. D. Trumpas šį tyrimą ne kartą vadino „raganų medžiokle“ ir tvirtino, kad R. Muellerio ataskaitos išvados, jog jo rinkimų kampanija nebuvo susimokiusi su Maskva, visiškai jį išteisina.