Dienraštyje „Le Monde“ dirbanti Ariane Chemin yra viena iš keleto tarnybos susidomėjimo sulaukusių žurnalistų. Tokia tendencija kelia spaudos laisvę ginančių aktyvistų nerimą.

Pasak A. Chemin, į Prancūzijos vidaus žvalgybos agentūros (DGSI) klausimus ji atsakinėjo maždaug 45 minutes, dalyvaujant jos advokatui. Į šią tarnybą ji buvo iškviesta praėjusią savaitę.

„Aš paaiškinau, kad tik atlikau savo kaip žurnalistės darbą“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė ji po apklausos.

Žurnalistė pridūrė, kad gynė savo teisę neišduoti informacijos šaltinių ginant viešąjį interesą, kuri numatyta dar 1881 metais priimtu įstatymu.

„Jie man pateikė daug klausimų, kaip aš tikrinau savo informaciją. Tačiau tai yra netiesioginis būdas sužinoti mano šaltinius“, – sakė ji.

„Le Monde“ generalinis direktorius Louisas Dreyfusas trečiadienį taip pat buvo iškviestas apklausai į DGSI.

A. Chemin parašė virtinę straipsnių apie buvusį prezidento apsaugininką Alexandre'ą Benallą, kuris buvo atleistas pernai už šiurkštų elgesį su protestuotoju policijos pareigūnų akivaizdoje. Tai buvo vienas didžiausių iki šiol E. Macroną sukrėtusių skandalų.

A. Chemin savo 2018 metų liepą publikuotame straipsnyje pirmoji parašė, kad policininko šalmą dėvėjęs A. Benalla sumušė vieną Gegužės 1-osios demonstracijos dalyvį.

Tarnybos išduoti šaukimai žurnalistams yra susiję su straipsniais apie buvusį oro pajėgų pareigūną Chokri Wakrimą, buvusį vyriausybės apsaugos vadovės Marie-Elodie Poitout partnerį.

M.-E. Poitout atsistatydino žiniasklaidai atskleidus, kad ji ir Ch. Wakrimas liepą priėmė A. Benallą savo namuose.

Eliziejaus rūmai sulaukė kaltinimų, kad dangstė šį incidentą ir nepranešė apie A. Benallos elgesį atitinkamiems pareigūnams.

Slaptoji tarnyba jau iškvietė septynis reporterius, savo publikacijose atskleidusius, kad Prancūzijos Saudo Arabijai ir Jungtiniams Arabų Emyratams Prancūzijos parduodami ginklai nukeliauja į Jemeną. Tai sukėlė spaudos laisvę ginančių aktyvistų pasipiktinimą.

Profesinė sąjunga SNJ-CGT trečiadienį rengia demonstraciją prie DGSI būstinės, „palaikant žurnalistus, kuriuos iškvietė Prancūzijos valstybė, pažeisdama spaudos laisvės įstatymą“.

„Le Monde“ reporterių asociacija SRM socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad A. Chemin „piliečių dėmesiui pateikė informaciją, gindama viešąjį interesą, todėl ji tiesiog atliko savo darbą“.

Tačiau teisingumo ministrė Nicole Belloubet trečiadienį Senate patikino, kad šaukimai į apklausą „jokiu būdu negali būti laikomi bandymu įbauginti arba grasinti“.

Pasak jos, A. Chemin šaukimas buvo išduotas vykdant pirminį tyrimą, gavus skundą iš vieno specialiųjų pajėgų skyriaus nario dėl jo tapatybės atskleidimo laikraštyje. Šiam tyrimui vadovauja Paryžiaus prokuroras, nurodė ministrė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją