Gegužės 2-osios naktį socialiniame tinklalapyje publikuotos šiurpios nuotraukos iš vieno buto Sankt Peterburge. Pirminiais duomenimis, Maskvos rajone, gatvėje Predportovyj projezd viename name gyvena šeima su keliais vaikais. Moteris neleidžia jų į mokyklą ir kitas mokymo įstaigas, visaip iš jų tyčiojasi, augina antisanitarinėmis sąlygomis.

Nuotraukose matyti, kad vaikai guli tarp ekskrementų ir tarp tarakonų ant grindų. Jie vilki nešvarius drabužius, jų veidai irgi purvini.

Šiurpūs vaizdai sukėlė siaubą žmonėms, kai kurie teigė ketinantys surasti šį butą ir pasiaiškinti su šeimos galva.

Radijo „Govorit Moskva“ duomenimis, vaikų motina Natalija Kuzmenko pareiškė, kad visos nuotraukos iš buto senos, o ji jau sutvarkė patalpas. Nepatvirtintais duomenimis, vaikus paėmė iš namų sveikatos patikrinimui ligoninėje. N. Kuzmenko sakė radijuje, kad kovos dėl savo vaikų.

Gyveno apverktinomis sąlygomis

Balandžio pradžioje Rusijos žiniasklaidoje nuskambėjo dar viena sukrečianti istorija apie vadinamuosius „vaikus-mauglius“. Tuomet iš motinos Mytiščiuose atimti keturi vaikai. Šeima gyveno antisanitarinėmis sąlygomis, vaikai netgi neturėjo dokumentų – dauguma jų gimė tame pačiame bute. Jie buvo maitinami iš konteinerių parneštu maistu, o butas priminė sąvartyną, skelbė styler.rbc.ua.

Pamaskvės vaikų globos tarnybos paėmė keturis vaikus – tris berniukus ir mergaitę – iš buto Mytiščiuose. Apie tai pranešė Maskvos srities Mytiščių vaikų globos tarnybos valdybos vadovė Olga Fedosejeva. Į policiją kreipėsi laiptinės budinti, kuri pareiškė, kad jie su kaimynais seniai nematė vaikų lauke.

„Į butą buvo išsiųsti pareigūnai, kaip mums paaiškino policija. Atvykę pareigūnai pamatė, kad vaikai auginami antisanitarinėmis sąlygomis, slepiasi spintose, nėra miegojimui skirtų vietų. Vieninteliai maisto produktai – duona ir vanduo, o ir ant palangių besivoliojanti duona buvo visa supelijusi. Vaikai murzini, dvokiantys. Pasak vaikų, jie niekada nesiprausė, nežino, kas yra vanduo“, – paaiškino O. Fedosejeva.

Bute buvo močiutė. Kaip paaiškino vaikai, būtent ji parūpindavo jiems maisto.

Vaikai papasakojo, kad kambaryje nebuvo šviesos, jie rinkdavosi virtuvėje ir matė, kaip mama su močiute geria degtinę ir užgeria ją limonadu. Močiutė eidavo į sąvartyną su žibintuvėliu ir parnešdavo maisto. Jei parešdavo kažką pagedusio, ilgai virdavo.

Vėliau pavyko nustatyti motinos buvimo vietą.

Paaiškėjo, kad tai 32 m. Maskvos gyventoja Inesa Kuznecova. Moters teigimu, ji gimdė vaikus pati bute, gimdymą priimdavo močiutė. O po to, bijodama, kad vaikai iš jos bus atimti, ji jų neregistravo. Vaikų teisių tarnybos darbuotojai išsiaiškino, kad gimimo liudijimą turi tik vyriausioji, aštuonerių metų mergaitė.

Kaip paaiškino Maskvos srities gubernatoriui pavaldžios pilietinės visuomenės ir žmogaus teisių tarybos pirmininkė ir Pamaskvės vadovo patarėja Marina Judeni, motina rasta stipriai apsvaigusi nuo alkoholio.

„Motinai iškelta baudžiamoji byla pagal 156 straipsnį. Dabar ji kiek atsipeikėjo, bando ginčytis ir kovoti. Bylos pagrindu buvo atlikta DNR ekspertizė norint suprasti, kieno šie vaikai, nes reikia patvirtinti jų giminystės ryšius. Jiems bus išduoti dokumentai, kuriuose bus nurodyta motina. Po to bus svarstoma, ar galima šiai motinai grąžinti vaikus, ar ne, ar ji sugebės pasitaisyti“, – sako M. Judenič.

Tai, kad I. Kuznecovai dar gali grąžinti vaikus, patvirtino ir Maskvos srities vaikų teisių įgaliotinė Ksenija Mišonova.

„Vaikai niekada nelankė mokyklos, jie praktiškai nepažįsta maisto produktų. Iš pradžių nebijodami ėmė tik duoną ir vandenį. Jie nebuvo registruoti jokioje medicinos įstaigoje. Tačiau jeigu motina pasiruošusi pakeisti gyvenimo būdą ir įrodyti teisme, kad tai jos vaikai, ir iš esmės pateikti visus argumentus, kad ji gali toliau išlaikyti vaikus ir jais rūpintis, žinoma, tada bus svarstoma galimybė šeimai vėl būti kartu“, – sako K. Mišonova.

Vaikų globos tarnybos atstovų teigimu, berniukai labai prisirišę prie vyresniosios sesers. Ko gero, jų auklėjimu ir rūpinosi aštuonerių metų mergaitė.

„Vaikai labai apleisti, psichologai mums pasakė, kad atsilieka jų raida. Jauniausiam vaikui iš pažiūros yra kokie treji metai. Psichologai nustatė, kad jo raida kaip metų ir trijų mėnesių vaiko. Jų netgi kalba neišvystyta. Susidaro įspūdis, kad su vyresne mergaite kažkada bendravo suaugusieji, ir ji sustojo penkerių metų raidos etape – nesuprantama kalba, plaukiojantys garsai. Šito ji išmokė ir kitus vaikus“, – pridūrė O. Fedosejeva.

Kaip pažymėjo O. Fedosejeva, paskutinį kartą vaikai vaikščiojantys lauke buvo pastebėti gruodžio mėnesį.

Dabar joks pavojus vaikams nebegresia. Kol sprendžiamas jų tolesnis likimas ir tvarkomi dokumentai, jie gyvena socialinėse įstaigose, o dviems paskirta laikinoji globa.

„Iš esmės,normalūs vaikai. Tik nežino, kas yra pyragaitis, kas yra sviestas. Bet jie labai smalsūs, labai bendraujantys. Nieko blogo apie juos pasakyti negaliu. <...> Šaukštus laiko kaip maži vaikai. Daugumos produktų nepažįsta. Bet viską prisimena pozityviai. Pasakoja, kaip močiutė eidavo į šiukšlyną parnešti maisto, kaip parnešdavo sugedusių tortų“, – papasakojo Svetlana Šakurova, kuri laikinai paėmė vaikus globoti.

Dabar vaikų dar laukia daugybė teisinių procedūrų, bus sutvarkyti jų dokumentai, nuspręstas tolesnis likimas.

Apie panašius incidentus Rusijos žiniasklaida skelbė ir anksčiau. Pavyzdžiui, Maskvoje buvo rasta sulaukėjusi mergaitė, kuri ilgą laiką gyveno šiukšliname daugiabučio bute.