Jis kalbėjo po ES lyderių susitikimo Briuselyje, kur buvo aptarti rinkimų į Europos Parlamentą rezultatai. Per praėjusios savaitės balsavimą nacionalistinės ir euroskeptiškos partijos sustiprino savo pozicijas, bet ne taip smarkiai, kaip būgštauta.

„Europiečiai, matydami, ką „Brexit“ reiškia praktiškai, irgi daro išvadas“, – sakė D. Tuskas per spaudos konferenciją pasibaigus neformaliam ES viršūnių susitikimui.

„Brexit“ buvo skiepai nuo antieuropietiškos propagandos ir išgalvotų naujienų“, – tvirtino jis.

„Didžioji dauguma balsavo už efektyvesnę, stipresnę ir vieningesnę ES ir atmetė tuos, kas nori silpnos Europos. Tai yra galingas ženklas“, – pridūrė D. Tuskas.

Be to, „žmonėms tampant labiau proeuropietiškiems, kelios didelės euroskeptiškos partijos atsisakė antieuropietiškų šūkių ir prisistatė kaip ES reformatoriai. Tai yra labai teigiamas pokytis“, tęsė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

„Neabejoju, kad viena iš priežasčių, kodėl žmonės žemyne balsavo už proeuropietišką daugumą, yra ir „Brexit“, – pareiškė D. Tuskas.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May taip pat dalyvavo Briuselyje vykusiame viršūnių susitikime, per kurį buvo aptariama, kas turi užimti aukščiausius ES postus po rinkimų į EP. D. Tuskas pabrėžė, kad apie „Brexit“ antradienį nekalbėta.

Th. May savo kolegoms pateikė naujausią informaciją apie savo sprendimą trauktis iš posto, sakė vienas šaltinis iš JK vyriausybės, o D. Tuskas pabrėžė, kad jos dalyvavimas viršūnių susitikime yra „labai natūralus“ dalykas.

„Ji tebėra britų ministrė pirmininkė, o JK tebėra ES narė“, – sakė jis.

Th. May kelis kartus nepavyko prastumti parlamente pernai su ES šalių lyderiais suderintos išstojimo iš Bendrijos sutarties, todėl „Brexit“ dukart teko atidėti, vėliausią kartą – iki spalio 31 dienos.

Praradusi viltį išeiti iš šios aklavietės, premjerė praėjusią savaitę paskelbė, kad birželio 7-ąją trauksis iš posto.

Oficialiai kova dėl JK premjero posto prasidės tik kitą savaitę, tačiau keliolika Konservatorių partijos narių jau išreiškė norą kandidatuoti; nemažai jų laikosi griežto kurso pozicijos dėl „Brexit“.

D. Tuskas tiesiogiai to nekomentavo, tačiau sakė: „Visi žinome, kokia šiandien padėtis Londone. Sakyčiau, nekokios perspektyvos.“