Nauji rinkimai vyktų vos keli mėnesiai po balandžio rinkimų, po kurių B. Netanyahu buvo pavesta formuoti koaliciją. Susitarimą jis turi pasiekti iki trečiadienio vakaro, bet dar nesugebėjo įtikinti buvusio gynybos ministro Avigdoro Liebermano atsisakyti svarbaus reikalavimo ir leisti suformuoti vyriausybę.

Nesugebėjimas to padaryti būtų didelė nesėkmė B. Netanyahu. Statymai ypač dideli dar ir dėl to, kad premjerui ateinančiais mėnesiais galėtų būti pateikti kaltinimai korupcija.

Buvo pranešimų, kad B. Netanyahu naujos sudėties parlamente siekia įstatymo, pagal kurį jis galėtų būti apsaugotas nuo baudžiamojo persekiojimo, o nauji rinkimai pristabdytų šias pastangas arba galėtų išvis užkirsti tam kelią.

Be to, egzistuoja galimybė, kad Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas B. Netanyahu nesėkmės atveju paves kitam parlamento nariui formuoti vyriausybę.

Pirmadienį vakare ir antradienio naktį Izraelio parlamentas žengė pirmuosius žingsnius, ruošdamasis save paleisti ir sudaryti sąlygas naujiems rinkimams. Kad tai įvyktų, reikės dar dviejų balsavimų.

Premjeras bandė didinti spaudimą A. Liebermanui, kurio nacionalistų partijos „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“) penkios vietos parlamente yra labai svarbios B. Netanyahu pageidaujamai koalicijai. Tačiau A. Liebermanas atsisakė nusileisti.

„Principai ir pažadai“

Ginčas susijęs su A. Liebermano reikalavimu be pakeitimų priimti jo remiamą įstatymo projektą dėl žydų ultraortodoksų privalomosios karinės tarnybos, kaip taikoma visiems kitiems Izraelio žydams.

Šis klausimas yra itin opus Izraelio politikoje. Minimam įstatymo projektui prieštarauja ultraortodoksų partijos, gavusios 16 vietų parlamente ir taip pat turinčios dalyvauti B. Netanyahu koalicijoje.

„Nesiekiame nuversti Netanyahu ir nesiekiame alternatyvaus kandidato, bet neatsisakysime savo principų ir pažadų Izraelio valstybės piliečiams“, – antradienį savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ rašė A. Liebermanas.

Vėlai pirmadienį sakydamas kalbą B. Netanyahu teigė, kad A. Liebermanas elgiasi neprotingai ir kad „nėra priežasties tempti šalį į nereikalingus rinkimus, kainuosiančius didelius pinigus ir dar pusmečiui visus mus paralyžiuosiančius“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė paramą B. Netanyahu, o Baltieji rūmai antradienį paskelbė, kad prezidento žentas Jaredas Kushneris šią savaitę lankysis Jeruzalėje, Maroke ir Jordanijoje.

J. Kushnerio vizito metu, be kitų dalykų, tikriausiai bus kalbama apie būsimą D. Trumpo Izraelio ir palestiniečių taikos planą prieš birželio 25–26 dienomis Bahreine įvyksiančią su tuo susijusią ekonominę konferenciją.

Jo apsilankymą Jeruzalėje gali užgožti Izraelio vidaus politika.

Sena konkurencija

Nors A. Liebermanas nenusileidžia dėl seniai savo pabrėžiamu visų piliečių šaukimo į kariuomenę klausimu, jo ginčas su B. Netanyahu yra daug platesnis.

Abu šie vyrai beveik visą savo politinę karjerą buvo ir sąjungininkai, ir konkurentai. A. Liebermanas dalį 1996-aisiais prasidėjusios B. Netanyahu pirmosios kadencijos dirbo premjero biuro vadovu.

Vėliau jis paliko B. Netanyahu partiją „Likud“ ir įkūrė savo partiją, kurią didele dalimi remia izraeliečiai, kaip ir jis turintys šaknų buvusioje Sovietų Sąjungoje.

A. Liebermanas dirbo keliuose ministrų postuose valdant B. Netanyahu ir kitiems.

Penkių jo partijos vietų, pelnytų per balandžio 9-osios rinkimus, kaip tik pakanka B. Netanyahu minti ant nuospaudų.

„Likud“ ir jos sąjungininkės dešiniojo sparno bei religinės partijos bendrai gavo 65 vietas 120 vietų parlamente. Be A. Liebermano palaikymo B. Netanyahu bus sunku suformuoti veiksmingą koaliciją.

Pagrindinio opozicinio centristų aljanso „Mėlyna ir balta“ lyderiai ragino „Likud“ nusisukti nuo B. Netanyahu ir palaikyti kitą lyderį, galintį kartu su jais suformuoti vienybės vyriausybę .

Drauge „Likud“ ir „Mėlyna ir balta“ kontroliuotų 70 vietų – tai būtų tvirta dauguma.

Opozicinio aljanso lyderiai sako, kad prie B. Netanyahu vadovaujamos vyriausybės negali prisidėti dėl jam reiškiamų įtarimų korupcija. Antra vertus, manoma, kad premjeras nori partnerių, kurie paremtų įstatymo projektą, galintį suteikti jam neliečiamybę.

Jei susitarimas nebus pasiektas iki trečiadienio vidurnakčio, R. Rivlinas galėtų suteikti B. Netanyahu dar dvi savaites, jei padarytų išvadą, kad premjeras yra vienintelis žmogus, galintis suformuoti naują vyriausybę.

R. Rivlinas taip pat galėtų prašyti kito parlamento nario formuoti vyriausybę.

Daugelis mano, kad B. Netanyahu teikia pirmenybę naujiems rinkimams, o ne R. Rivlino pasirinkimui, nes premjeru galėtų būti pasirinktas kas nors kitas.

Jis taip pat galėtų bandyti formuoti mažumos vyriausybę.

R. Rivlinas antradienį sakė, kad leis B. Netanyahu „išnaudoti visą įstatymo numatytą laiką, tikintis, kad neatsidursime nelemtų pakartotinių rinkimų padėtyje“.