Serbijos valstybinė televizija pranešė, kad Kosovo specialiajai policijai anksti ryte šarvuotomis transporto priemonėmis „įsiveržus“ į vieną kaimą Kosovo šiaurėje girdėjosi šūviai ir buvo panaudotos ašarinės dujos. Šiame su Serbija besiribojančiame regione 90 proc. gyventojų sudaro serbai, atsisakantys būti Kosovo dalimi.

Kosovo ministras pirmininkas Ramushas Haradinajus patvirtino reidą ir socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė, kad Kosovo šiaurėje vyksta „operacija prieš kontrabandą ir organizuotą nusikalstamumą“.

Prezidentas Hashimas Thaci paragino serbų mažumą laikytis ramiai ir remti policiją. Pasak jo, kova su organizuotu nusikalstamumu paspartins šalies integraciją į Vakarus.

„Tie, kas dalyvauja nelegalioje veikloje, keliaus už grotų“, – parašė jis savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ ir pridūrė, kad policijos operacija nėra nukreipta į etnines grupes.

Kosovo pareigūnai nurodė, kad per operaciją buvo sužeisti mažiausiai du policininkai.

Serbijos vyriausybės pareigūnas Marko Djuričius sakė, kad Kosovo policijos veiksmais siekiama bauginti serbus ir išvaryti juos iš Kosovo, o tai „ne tik grėsmė stabilumui, bet ir labiausiai tiesioginė grėsmė taikai“.

„Jei tai tučtuojau nesiliaus, nėra abejonių, kaip Serbija reaguos jau šios dienos metu“, – perspėjo M. Djuričius.

Valstybinė televizija pranešė, kad Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius įsakė paskelbti visišką pajėgų, dislokuotų netoli sienos su Kosovu, parengtį. Taip pat pranešta apie Serbijos pajėgų judėjimą tame rajone.

Bet koks ginkluotas Serbijos įsiveržimas į Kosovą reikštų tiesioginį susidūrimą su ten dislokuotais NATO taikdariais.

Valstybinė televizija taip pat pranešė, kad išaugus įtampai vyksta šalies aukščiausios saugumo institucijos susirinkimas. Pranešime sakoma, kad A. Vučičius vėliau antradienį parlamente kalbės apie besirutuliojančius įvykius.

Serbija Kosovo kontrolę prarado po NATO įsikišimo 1999 metais, kai buvo sustabdyta kruvina serbų kampanija prieš Kosovo albanų separatistus ir civilius. Serbija nepripažįsta Kosovo 2008 metų nepriklausomybės deklaracijos.

Pirmadienį A. Vučičius perspėjo dėl susirėmimų Kosove atsinaujinimo, jei netrukus nebus suderėtas „kompromisinis“ sprendimas šiai daugiausia albanų gyvenamai buvusiai Serbijos provincijai.