Įstatymų leidėjai 65 balsais prieš 43, dar šešiems deputatams susilaikius, preliminariai patvirtino teisės aktą dėl parlamento paleidimo, sakoma Kneseto tinklalapyje paskelbtoje žinutėje.

Kad šis sprendimas būtų galutinai patvirtintas, turės įvykti dar trys balsavimai – tuomet galėtų būti surengti pakartotiniai rinkimai.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu kol kas nesugebėjo sudaryti susitarimo, kad suformuotų valdančiąją koaliciją. Tai jis privalo padaryti vėliausiai iki trečiadienio vakaro.

20 valandą (ir Lietuvos laiku) B. Netanyahu turi kalbėti parlamente.

Sudaryti susitarimą trukdo buvęs gynybos ministras Avigdoras Liebermanas, atsisakantis nusileisti žydų ultraortodoksų partijų reikalavimams. Jis nori naujo įstatymo, pagal kurį ultraortodoksų vyrai būtų šaukiami į kariuomenę.

Rinkimai taip greitai po ankstesnių Izraelyje būtų beprecedenčiai ir nuogąstaujama dėl jų išlaidų bei užsitęsiančio politinio paralyžiaus.

Tai taip pat būtų didelė nesėkmė B. Netanyahu, kurį pirmadienį parėmė artimas sąjungininkas JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

„Tikiuosi, kad dėl Izraelio koalicijos suformavimo viskas išsispręs, o Bibi ir aš galėsime kaip niekad iki šiol sustiprinti Amerikos ir Izraelio aljansą. Dar daug darbų!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė šiuo metu Japonijoje esantis D. Trumpas, paminėjęs B. Netanyahu pravardę.