H.-Ch. Strache, kuris dėl „Ibisageito“ skandalo turėjo atsistatydinti iš partijos lyderio ir vicekanclerio postų, laimėjo 33 tūkst. „preferencinių balsų“, būtinų norint aplenkti partijos kolegas ir gauti vietą, pranešė naujienų agentūra APA.

Pagal preferencinio balsavimo sistemą rinkėjai gali nurodyti, kuriam kandidatui konkrečios partijos sąraše teikia pirmenybę.

49 metų H.-Ch. Strache FPOe sąraše buvo paskutinėje vietoje, ir kol kas neaišku, ar jis iš tikrųjų užims vietą Europos Parlamente.

H.-Ch. Strache atsistatydino gegužės 18 dieną, pasirodžius skandalingai, slapta kamera prabangioje viloje Ibisos saloje nufilmuotai medžiagai, kurioje jis, kaip atrodo, numanomai vieno Rusijos oligarcho atstovei už pagalbą organizuojant rinkimų kampaniją siūlo viešojo pirkimo sutartis.

Nors savo veiksmus pavadino kvailais, vėliau H.-Ch. Strache kategoriškai tvirtino esąs nekaltas ir vaizdavo save kažkokio neaiškaus sąmokslo auka. Panašią žinią siuntė ir FPOe vadovybė.

Prieš sekmadienį įvykusius Europos Parlamento rinkimus partijos šalininkai surengė socialinės žiniasklaidos kampaniją, per kurią ragino rinkėjus skirti H.-Ch. Strache „preferencinį balsą“ ir pademonstruoti, kad partijos rinkėjai jį vis dar remia.

Nors bendrai partijos balsų skaičius sekmadienį kiek sumažėjo – iki 17 proc. – FPOe vadovybė kalbėjo apie įrodymą, kad partija turi tvirtą rinkėjų bazę ir galėtų atgauti pozicijas iki rudenį numatomų pirmalaikių rinkimų.

Pirmadienį FPOe prisidėjo prie kitų opozicinių partijų ir parėmė balsavimą dėl nepasitikėjimo centro dešiniųjų kancleriu Sebastianu Kurzu. Kanclerio pralaimėjimas reiškia, kad šaliai iki pirmalaikių rinkimų tikriausiai vadovaus laikinoji technokratų vyriausybė.