Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Eliotas Engelis pranešė, kad Jungtinės Valstijos regione ieško joms draugiškų šalių, kurios laikosi bendrų demokratinių vertybių, anot jo, Rusijos „piktavališkų intrigų“ aplinkoje.

„Esu sujaudintas mūsų sąjungininko Izraelio (bendro) darbo su Kipru perspektyvos ir manau, kad taikos ir bendradarbiavimo galimybės yra kaip niekad (didelės)", – sakė E. Engelis po derybų su Kipro prezidentu Niku Anastasiadžiu.

Kipro „turimos teisės į energijos išteklius yra nuostabios. Tai – nauja pradžia. Manau, kad ponas Putinas ir Rusija negali ir neturėtų kontroliuoti situacijos“, kalbėjo jis.

Energetikos kompanijos, įskaitant „ExxonMobil“, prancūzų „Total“ ir Italijos „Eni“, turi licenciją vykdyti telkinių žvalgybą Kipro ekonominėje zonoje. „ExxonMobil“ ir „Eni“ pranešė savo žvalgomuose rajonuose radusios po didelį gamtinių dujų telkinį.

Pastaraisiais metais Kipro ir Izraelio ryšius sutvirtino Viduržemio jūroje rastų angliavandenilių ištekliai.

Tačiau Kipro valstybingumo nepripažįstanti Turkija priešinasi dujų telkinių paieškai ir išsiuntė savo laivą pradėti gręžti jūros dugną prie Kipro krantų. Ankara tvirtina, kad ši teritorija yra jai priklausančioje kontinentinio šelfo dalyje.

Kipras savo ruožtu tvirtina, kad Turkija savo veiksmais pažeidžia jo suverenumą ir tarptautinę teisę. Europos Sąjunga Kiprą palaiko.

E. Engelis sakė tikintis, kad pastangos panaikinti 32 metrus trunkantį JAV ginklų embargą Kiprui bus sėkmingos. Jis pridūrė, jog „jau nebe 8-asis dešimtmetis, todėl turime kiekvieną problemą įvertinti iš naujo“.

Kipras sako, kad JAV ginklų embargo panaikinimas panaikintų svarbią kliūtį pagerinti jo santykius su Vašingtonu.