Maždaug 82 proc. rinkėjų nubalsavo, kad būtų panaikintas dabartinis reikalavimas skirtingais keliais nusprendusiems pasukti sutuoktiniams iki oficialių skyrybų atskirai pragyventi ketverius iš penkerių pastarųjų metų.

Airijos vyriausybė užsiminė paruošianti naują įstatymą, kad sutuoktiniai galėtų būti oficialiai išskirti, jei dvejus iš trejų pastarųjų metų gyveno atskirai.

Dabartinis Airijos skyrybų įstatymas yra laikomas vienu griežčiausių Europoje.

Manoma, kad dėl šio įstatymo skyrybų rodikliai Airijoje, remiantis 2015 metų Airijos centrinio statistikos biuro duomenimis, yra mažiausi iš visų ES šalių.

Penktadienį vykusio referendumo rezultatai suteiks Airijos įstatymų kūrėjams galimybę pripažinti užsienyje registruotas skyrybas, tačiau tam dar turės pritarti prezidentas.

Reikalavimas, kad iki oficialių skyrybų poros pagyventų atskirai, atsirado po 1995 metų referendumo, legalizavusio santuokos nutraukimą. Už skyrybų legalizavimą referendume pasisakė 50,3 proc. rinkėjų.

Pasak referendumo kampanijos aktyvistų, dėl šio reikalavimo poros ir šeimos patiria didelę emocinę įtampą ir joms neteisingai užkraunama finansinė našta, sparčiai kylant nuomos ir nekilnojamojo turto kainoms.

Pernai gegužę airiai referendume 66 proc. balsų pasisakė už tai, kad būtų panaikintas abortų draudimas.

Nors pernykščio referendumo rezultatus minios žmonių pasitiko džiūgaudami Dublino rūmuose, sekmadienio referendumo rezultatų paskelbimas įvyko be fanfarų.

Praėjusių metų spalį airių rinkėjai nubalsavo už tai, kad būtų atšauktas retai taikytas šventvagystę draudęs įstatymas.

Netrukus turėtų būti rengiamas dar vienas referendumas dėl konstitucinio straipsnio, kuriame kalbama apie „moters gyvenimą namuose“, panaikinimo arba pakeitimo.

Praėjusios savaitės referendumas vyko kartu su Europos Parlamento rinkimais. Jame dalyvavo 51 proc. rinkėjų.