Šis Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai pareiškimas nuskambėjo JAV prezidentui Donaldui Trumpui tęsiant valstybinį vizitą Japonijoje. Šiaurės Korėjos branduolinė problema yra svarbus D. Trumpo ir Japonijos vyriausybės vadovo Shinzo Abe derybų darbotvarkės klausimas.

Šeštadienį D. Boltonas žurnalistams sakė, jog „nėra jokių abejonių“, kad šį mėnesį Pchenjano įvykdyti mažo nuotolio raketų bandymai pažeidė JT rezoliucijas, ir yra būtina toliau šiai šaliai taikyti sankcijas.

Gegužės 4-ąją ir 9-ąją Šiaurės Korėja po ilgokos pertraukos vėl išbandė keletą mažo nuotolio raketų. Stebėtojai šį Pchenjano žingsnį laiko bandymu nesužlugdant derybų proceso paspausti Vašingtoną sušvelninti savo poziciją dėl galimybės sušvelninti sankcijas.

Pchenjano oficialios naujienų agentūros KCNA išplatintame pareiškime URM atstovas spaudai pažymėjo, kad šalis, vykdydama raketų bandymus, teisėtai naudojasi savo teise į savigyną.

„Reikalavimas, kad mes uždraustume bet kokius paleidimus naudojant balistines technologijas nepriklausomai nuo nuotolio, prilygsta raginimui išsižadėti mūsų teisių į savigyną“, – sakė ministerijos atstovas spaudai.

„J. Boltono nederėtų vadinti patarėju nacionalinio saugumo klausimais, dirbančiu tam, kad būtų užtikrintas saugumas. Jis yra patarėjas saugumo griovimo klausimais, griaunantis taiką ir saugumą. Nieko keista – iš struktūriškai ydingo žmogaus lūpų visada sklinda negarbingos kalbos, todėl būtų geriausia, jei šis defektinis žmonijos produktas kiek įmanoma greičiau dingtų“, – kalbėjo jis.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas kaimyninei Pietų Korėjai pradėjus kasmet vasarą rengiamas gynybos pratybas, kuriose dalyvauja tūkstančiai civilių ir karių. Šių manevrų formatas buvo pakeistas ir atsisakyta bendrų didelio masto karinių pratybų su Jungtinėmis Valstijomis. Tai buvo padaryta siekiant sukurti palankią atmosferą diplomatijai su Šiaurės Korėja.