Šiaurės Korėja pašaudė iš nedidelių ginklų, ir tai sukėlė nerimą kai kuriems mano žmonėms ir kitiems, bet ne man“, – parašė JAV vadovas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Esu įsitikinęs, kad pirmininkas Kim ištesės man duotą pažadą“, – pridūrė jis.

Kaip rašoma pranešime spaudai, per pirmąjį D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą Singapūre pernai birželį buvo pasiektas susitarimas, kad Šiaurės Korėja nutrauks raketinius ir branduolinius bandymus.

Gegužės pradžioje Šiaurės Korėja po ilgokos pertraukos vėl išbandė keletą mažo nuotolio raketų. Stebėtojai šį Pchenjano žingsnį vertina kaip Šiaurės Korėjos nepasitenkinimą esama padėtimi derybose su JAV.

Vašingtono ir Pchenjano derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų įstrigo vasario mėnesį, kai Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimas žlugo dėl nesuderinamų reikalavimų vienai šaliai švelninti sankcijas, o kitai – nusiginkluoti.

JAV valstybės departamentas išvakarėse patvirtino, kad Vašingtonas tebėra atviras deryboms su Pchenjanu.

Taip buvo sureaguota į penktadienį Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos paskelbtą pareiškimą, kuriame pabrėžiama, kad „kol JAV neatsisakys dabartinio (situacijos) vertinimo metodo ir nepasiūlys naujo, dialogas tarp KLDR (Šiaurės Korėjos) ir JAV niekada neprasidės iš naujo, o branduolinės problemos sprendimo perspektyvos bus daug niūresnės“.

Kim Jong Unas

Tuo metu JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas prieš prasidedant D. Trumpo vizitui Japonijoje per spaudos konferenciją Tokijuje pareiškė, kad Šiaurės Korėjos raketų paleidimas „be abejonių“ yra Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas.

D. Trumpas savo žinutėje tviteryje taip pat sakė, kad nusišypsojo perskaitęs, kad Pchenjano oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) buvusį JAV viceprezidentą, dabar prezidento posto sieksiantį Joe Bideną pavadino „žemo IQ kvailiu“.

„Nusišypsojau perskaitęs, kad Joe Bideną jie pavadino žemo IQ asmeniu ir dar blogiau. Gal jei siunčia man signalą?“ – parašė D. Trumpas.

KCNA anksčiau šią savaitę pranešė, kad J. Bidenas įžeidė aukščiausią šalies vadovybę ir įvykdė „nepakenčiamą, rimtą, politiškai motyvuotą provokaciją“ prieš Šiaurės Korėją.

Praėjusį savaitgalį Filadelfijoje pradėdamas savo kampaniją J. Bidenas kaltino prezidentą D. Trumpą bandymais įsiteikti „diktatoriams ir tironams“, tokiems kaip Kim Jong Unas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Tai, ką jis ištarė, yra tik sofizmas silpnapročio, neturinčio elementarių žmogiškosios būtybės savybių, jau nekalbant apie politiko“ savybes, sakoma KCNA pranešime.

„Dėl jo bandymo tapti kandidatu nenutrūkstamu srautu liejasi komentarai, kad į jį neverta dėti vilčių, remiami pašaipos, kad jis yra žemo IQ kvailys, – skelbė KCNA. – Vis dėlto jis liaupsina save kaip populiariausią kandidatą į prezidentus. Tai absurdiška.“