Kongreso nariai baiminasi, kad ginklai, tiekiami Vašingtono sąjungininkėms Vidurio Rytuose – esą dėl padidėjusios Irano grėsmės – gali būti panaudoti karinėms operacijoms Jemene, per kurias žūva civilių.

Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad administracija apeis privalomą tvarką, pagal kurią Kongresas turėtų patvirtinti 22 ginkluotės perdavimus Saudo Arabijai, Jungtiniams Arabų Emyratams ir Jordanijai. Jis argumentavo, kad tuo atveju, jeigu šis ginkluotės tiekimas būtų įšaldytas, gali būti paveiktos arabų šalių galimybės vykdyti operacijas.

Tiekiam ginkluotė, šaudmenys ir vykdoma orlaivių techninė priežiūra turi padėti „atgrasyti Irano agresiją ir stiprinti partnerių savigynos pajėgumus“, sakoma M. Pompeo pareiškime.

Apie šiuos pardavimus anksčiau penktadienį pranešė senatorius Robertas Menendezas (Robertas Menendesas), pasinaudojęs savo įgaliojimais užblokuoti dešimčių tūkstančių tiksliai nutaikomų valdomų aviacijos bombų perdavimą Saudo Arabijai ir JAE, baimindamasis, kad šie ginklai pagilins humanitarinę krizę Jemene, kur JAV sąjungininkės intensyvina karinius veiksmus.

„Esu nusivylęs, bet nenustebintas, kad Trumpo administracija ir vėl nesugebėjo suteikti prioriteto mūsų ilgalaikiams nacionaliniams saugumo interesams arba imtis ginti žmogaus teises, bet teikia malones autoritarinėms šalims, tokioms kaip Saudo Arabija“, - sakoma Senato užsienio ryšių komitete aukščiausias pareigas užimančio demokrato R. Menendezo pareiškime.

Pasak jo, administracija nesilaikė nepaprastosios padėties teisinio apibrėžimo ir pažadėjo bendradarbiauti su įstatymų leidėjais, kad pastarasis sprendimas būtų užblokuotas.

„Nuo to priklauso milijonų žmonių gyvybės“, – pabrėžė R. Menendezas.

Kita aukšto rango demokratė – senatorė Dianne Feinstein (Dajan Fenstein) – sakė, kad Jungtinėms Valstijoms reikia tramdyti Saudo Arabiją, o ne siųsti jai daugiau ginklų.

„Saudo Arabijos vadovaujamas karas Jemene nėra nepaprastoji padėtis – tai nusikaltimas žmoniškumui“, – sakoma jos pranešime.

Šiems ginklų pardavimams priešinasi ne vien demokratai.

Atstovų Rūmų narys Michaelas McCaulas (Maiklas Makolas), žemųjų Kongreso rūmų Užsienio reikalų komiteto vyriausiasis respublikonas, pareiškė, kad D. Trumpo sprendimas yra „nevykęs“. Savo pranešime kongresmenas nurodė, kad šis žingsnis „pakenks kai kuriems būsimiems santykiams su Kongresu“.

D. Trumpas anksčiau vetavo Kongreso mėginimą sustabdyti JAV pagalbą Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos karui Jemene, jau nusinešusiame tūkstančius žmonių gyvybių. Jungtinės Tautos padėtį Jemene laiko didžiausia dabartine humanitarine krize ir pabrėžia, kad milijonams žmonių šioje šalyje gresia badas.

M. Pompeo ryžtingai gynė JAV pagalbą Rijadui ir atkreipė dėmesį, kad husiais vadinami sukilėliai, kontroliuojantys didžiąją dalį Jemeno, yra remiami Amerikos priešininko Irano. Pasak jo, husių raketų atakos Saudo Arabijoje gali pareikalauti amerikiečių gyvybių, jeigu raketa pataikytų į kokį nors komercinių skrydžių lėktuvą.

Pagalbos grupės „Save the Children“ pirmininkė Carolyn Miles (Kerolin Mails) savo ruožtu sakė, kad kaltė dėl konflikto tenka visoms jame dalyvaujančioms šalims, bet „ginklų pardavimai Saudo Arabijos ir Emyratų koalicijai padidins badaujančių vaikų kančias Jemene“.