Partijos vidinių rinkimų procesas tikriausiai prasidės birželio 10-ąją, pranešė visuomeninis transliuotojas BBC, remdamasis aukšto rango šaltiniais ministrų kabinete.

Emocionali ir besigraudinanti Th. May kreipdamasi į šalį sakė nuoširdžiai tikinti demokratija, ir pabrėžė, kad laisva valia išreikštas pasirinkimas turi būti gerbiamas. Ji teigė padariusi viską, kad sprendimas pasitraukti iš Europos Sąjungos būtų įgyvendintas. „Padariau viską, ką galėjau, kad įtikinčiau parlamentarus paremti susitarimą. Deja, man nepavyko to padaryti“, – sakė premjerė.

Kalbėdama prie savo rezidencijos Dauningo gatvėje Th. May sakė: „Nuo tada, kai kaip ministrė pirmininkė pirmąkart įžengiau per duris, esančias už manęs, dėjau pastangas, kad darbas dėl Jungtinės Karalystės būtų ne vien saujelei privilegijuotųjų, bet dėl kiekvieno, taip pat kad būtų išpildyti (2016-ųjų „Brexit“) referendumo rezultatai.“

„Man yra ir visuomet bus labai gaila, kad negalėjau užtikrinti „Brexit“, – pridūrė ji.

Premjerė pridūrė dabar mananti, kad Jungtinės Karalystės interesams būtų geriausia, kad šioms pastangoms vadovautų naujas vyriausybės vadovas.

„Šiandien skelbiu, kad atsistatydinsiu iš konservatorių lyderės (posto) birželio 7-ąją, penktadienį, – sakė ji. – Su partijos pirmininku susitarėme, kad naujo lyderio rinkimų procesas prasidės kitą savaitę.“

Ministrė pirmininkė penktadienį aptarė savo ateitį su Grahamu Brady, vadovaujančiu įtakingam Konservatorių partijos 1922-ųjų komitetui, ir, kaip skelbė naujienų agentūra AP, po susitikimo turėtų paskelbti savo atsistatydinimo datą.

Partijos lyderis automatiškai taps premjeru.

Keletas žiniasklaidos kanalų nurodė, kad ji iš Konservatorių partijos lyderės posto ketina atsistatydinti artimiausiomis savaitėmis, bet toliau eis šias pareigas, kol partija išsirinks naują vadovą.

Žeminanti scena, kai premjerei teks informuoti apie savo pasitraukimo datą, klostėsi po itin skeptiško kabineto narių ir torių įstatymų leidėjų atsako į Th. May šią savaitę pasiūlytą naujausią „Brexit“ planą.

Th. May anksčiau sakė, kad atsistatydins iškart, vos tik „Brexit“ susitarimas bus priimtas parlamento, ir antradienį išdėstė naują planą, dėl kurio Bendruomenių Rūmai turėjo balsuoti birželio pradžioje.

Tačiau vyriausybė šį balsavimą atidėjo.

Parlamento nariai yra jau triskart triuškinama balsų persvara atmetę Th. May vyriausybės praeitais metais su Briuseliu suderintą išstojimo iš Europos Sąjungos susitarimą.

Jos naujausi pasiūlymai, apimantys galimybę įstatymų leidėjams surengti balsavimą, ar dėl „Brexit“ sutarties turėtų būti organizuotas referendumas, konservatoriams sukėlė įtūžį.

Spaudimą Th. May padidino Andreos Leadsom, vienos uoliausių „Brexit“ šalininkių jos kabinete, trečiadienį paskelbtas sprendimas atsistatydinti iš vyriausybės atstovės ryšiams su parlamentu posto.

Savo atsistatydinimo laiške A. Leadsom rašo premjerei nebetikinti, kad jos taktika leis įgyvendinti per 2016 metų referendumą paskelbtą Britanijos apsisprendimą išstoti iš Europos Sąjungos.

Ištisus mėnesius tęsiantis politiniam paralyžiui dėl „Brexit“ Th. May vis garsiau raginama trauktis. Šis spaudimas dar labiau padidėjo po gegužės 2-ąją įvykusių toriams itin nesėkmingų Anglijos vietos valdžios rinkimų.

Prognozuojama, kad konservatoriai panašiai blogai pasirodė ir per ketvirtadienį Jungtinėje Karalystėje vykusius rinkimus į Europos Parlamentą. Šio balsavimo rezultatai turėtų būti paskelbti sekmadienį vakare.

ES: Th. May atsistatydinimas „Brexit“ derybų niekaip nekeičia

Europos Sąjunga penktadienį pareiškė, kad Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės sprendimas atsistatydinti niekaip nekeičia Bendrijos pozicijos dėl Jungtinės Karalystės išstojimo sutarties, kurią bloko narės pernai suderino su Londono vyriausybe.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pažymėjo, kad anksčiau penktadienį paskelbtą Th. May apsisprendimą atsistatydinti birželio 7-ąją sutiko „be asmeninio džiaugsmo“, nurodė jo atstovė ir pridūrė, kad Europos Vadovų Taryba jau yra „išdėsčiusi savo poziciją“ „Brexit“ sutarties klausimu.

B. Johnsonas ragina užtikrinti „Brexit“

Favoritu tapti naujuoju Jungtinės Karalystės ministru pirmininku laikomas buvęs užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas penktadienį gyrė atsistatydinti nusprendusią premjerę Theresą May kaip „stoišką“ lyderę ir sakė, kad jos įpėdinis privalo „užtikrinti „Brexit“.

„Ačiū jums už stoišką tarnybą mūsų šaliai ir Konservatorių partijai. Dabar laikas paklausyti jos raginimų: susitelkti ir užtikrinti „Brexit“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė B. Johnsonas, kai Th. May paskelbė atsistatydinsianti birželio 7-ąją.

Padidėjusi „Brexit“ be susitarimo rizika

Th. May anksčiau sakė, kad atsistatydins iškart, vos tik „Brexit“ susitarimas bus priimtas parlamento, ir antradienį išdėstė naują planą, dėl kurio Bendruomenių Rūmai turėjo balsuoti birželio pradžioje.

Tačiau vyriausybė šį balsavimą atidėjo.

Parlamento nariai yra jau triskart triuškinama balsų persvara atmetę Th. May vyriausybės praeitais metais su Briuseliu suderintą išstojimo iš ES susitarimą.

Jos naujausi pasiūlymai, apimantys galimybę įstatymų leidėjams surengti balsavimą, ar dėl „Brexit“ sutarties turėtų būti organizuotas referendumas, konservatoriams sukėlė įtūžį.

Th. May paskelbus apie savo atsistatydinimą, JK pasitraukimo iš Bendrijos kelias atrodo kaip niekad miglotas.

„Brexit“ jau buvo dukart atidėtas, o dabar išaugo rizika, kad JK iškris iš ES spalio 31-ąją be jokio susitarimo. Pastarajam terminui praėjusį mėnesį pritarė Briuselis.

Svaro kursas po Th. May penktadienio pareiškimo ėmė svyruoti, o biržos makleriai tvirtina, kad daug kas priklauso nuo to, kas taps naujuoju JK premjeru.

Europos Komisijos atstovė pareiškė, kad Th. May pasitraukimas nieko nekeičia „Brexit“ derybose.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono biuras nurodė, kad Paryžius iš Londono laukia „skubaus išaiškinimo“ dėl „Brexit“.

Anot reitingų agentūros „Moody‘s“ rinkos analitikės Sarah Carlson, Th. May pareiškimas „toliau stiprina neužtikrintumą dėl „Brexit“ ir „didina „Brexit“ be susitarimo riziką“.

Neįvertino šalies nuotaikos

Ištisus mėnesius tęsiantis politiniam paralyžiui dėl „Brexit“ Th. May buvo vis garsiau raginama trauktis. Šis spaudimas dar labiau padidėjo po gegužės 2-ąją įvykusių toriams itin nesėkmingų Anglijos vietos valdžios rinkimų.

Prognozuojama, kad konservatoriai panašiai blogai pasirodė ir per ketvirtadienį Jungtinėje Karalystėje vykusius rinkimus į Europos Parlamentą. Šio balsavimo rezultatai turėtų būti paskelbti sekmadienį vakare.

„Politiniu požiūriu, ji neįvertino šalies ir savo partijos nuotaikos“, – tvirtino euroskeptikas Nigelas Farage'as, įkūręs „Brexit“ partiją, kuriai EP rinkimuose prognozuojama tvirta pergalė.

„Jau išėjo du torių lyderiai, kurių instinktai buvo proeuropietiški. Partija išmoks šią pamoką arba mirs“, – pridūrė jis.

Th. May paskelbus apie pasitraukimą, prasidės varžybos dėl Konservatorių lyderio posto, nors neoficialiai jos jau vyksta. Manoma, kad tapti JK premjeru sieks keliolika kandidatų, o pergalė žadama „Brexit“ šalininkui.

Torių parlamentarai per kelis balsavimus iš visų pretendentų išrinks du kandidatus, o lemiamą žodį balsavimu tars daugiau kaip 100 tūkst. partijos narių.

Favoritu tapti naujuoju JK ministru pirmininku laikomas buvęs užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas, tačiau nemažai konservatorių parlamentarų gali suabejoti jo tinkamumu šioms pareigoms.

B. Johnsonas, nekart sakęs, kad Londonas neturėtų bijoti „Brexit“ be susitarimo scenarijaus, padėkojo Th. May už „stoišką tarnybą“.

„Dabar laikas paklausyti jos raginimų: susitelkti ir užtikrinti „Brexit“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė B. Johnsonas penktadienį.

Jokio palikimo

Th. May netikėtai nugalėjo partijos lyderio rinkimus 2016-aisiais ir pakeitė tuometinį premjerą Davidą Cameroną.

D. Cameronas atsistatydino netrukus po „Brexit“ referendumo.

Nors pati pasisakė už tai, kad JK liktų ES nare, Th. May ėmėsi užduoties išvesti šalį iš Bendrijos su mantra „Brexit“ reiškia „Brexit“.

Šio tikslo pasiekti jai nepadėjo nė sprendimas 2017-ųjų birželį surengti pirmalaikius rinkimus. Per tą balsavimą ji prarado parlamentinę daugumą.

Kol Th. May buvo premjere, jos vyriausybę paliko 36 ministrai – tai yra šių laikų JK rekordas.

Th. May atsistatydina neturėdama jokių didesnių pasiekimų, išskyrus nesėkmingą bandymą įgyvendinti „Brexit“, tvirtina politologai.

„Tiesą sakant, ji neturi jokio palikimo“, – sakė Simonas Usherwoodas iš Sario universiteto politikos fakulteto.

„Manau, bet kam jos vietoje būtų buvę sunku“, – pridūrė jis.

Tačiau kiti politologai Th. May vertina dar griežčiau.

„Neįmanomu darbu tai tapo vien todėl, kad ji jį tokiu pavertė“, – pareiškė Timas Bale'as iš Londono Karalienės Marijos universiteto.