Susirėmimai Džakartoje prasidėjo antradienį vakare po mitingo, kurio dalyviai protestavo prieš prezidento Joko Widodo perrinkimą balandžio 17 dienos rinkimuose.

Nacionalinės policijos atstovas Muhammadas Iqbalas nurodė, kad pareigūnai sulaikė kelis šimtus žmonių; patvirtinta, kad per neramumus žuvo septyni žmonės.

Vandens patrankas, ašarines dujas ir gumines kulkas prieš riaušininkus panaudoję pareigūnai neigia šaudę tikrais šaudmenimis.

Rinkimus pralaimėjęs atsargos generolas Prabowo Subianto, nusileidęs J. Widodo ir 2014 metų rinkimuose, atsisako pripažinti rinkimų rezultatus ir skelbiasi rinkimų nugalėtoju.

P. Subianto ir jo stovykla tvirtina, kad balsai buvo masiškai klastojami, tačiau patikimų įrodymų nepateikė. Ketvirtadienį P. Subianto nesikreipė į Konstitucinį Teismą dėl rinkimų rezultatų panaikinimo, kaip buvo planuota anksčiau, tačiau jis dar gali tai padaryti iki penktadienio.

Rinkimų priežiūros agentūra anksčiau šią savaitę jau atmetė P. Subianto skundą dėl pažeidimų rinkimuose po to, kai vienintelis jo komandos pateiktas sukčiavimo įrodymas buvo nuorodos į straipsnius internete.

Pasak policijos, smurto protrūkis Džakartoje nebuvo spontaniškas – jis buvo suplanuotas. Dauguma iš kelių šimtų suimtų žmonių į Džakartą atvyko iš kitų miestų.

Tuo metu pareigūnai rado greitosios pagalbos automobilį, prikrautą akmenų ir kitokių ginklų. Pas kai kuriuos iš suimtųjų buvo rasta vokelių su 250–500 tūkst. rupijų (17–34 JAV dolerių), informavo Džakartos policijos viršininkas Argo Yuwono. Minimalus dienos uždarbis Džakartoje yra maždaug 9 JAV doleriai.

Džakartoje vyriausybė dislokavo maždaug 50 tūkst. policijos ir karinių pajėgų narių. Daug vietos gyventojų išvyko iš kai kurių sostinės rajonų, rinkimų priežiūros agentūros ir Rinkimų komisijos pastatus saugo spygliuotos vielos užtvarai.