Nutraukti ugnį Libijoje E. Macronas paragino Kh. Haftarą per jųdviejų derybas Paryžiuje trečiadienį. Šios derybos įvyko po netikėto praėjusios savaitės Kh. Haftaro vizito į Romą, kur jis susitiko su Italijos premjeru Giuseppe Conte.

Kh. Haftaras pareiškė, kad „nėra užtikrintos“ sąlygos nutraukti ugnį, tačiau pripažino, jog jo nesutarimams su Jungtinių Tautų pripažįstamos Libijos administracijos (GNA) vadovu Fayezu al Sarraju užbaigti būtinas „politinis dialogas“, informavo prancūzų pareigūnas, pageidavęs neskelbti jo pavardės.

„Tačiau nepasitikėjimas tarp šių dviejų libių yra didelis kaip niekad“, – pridūrė tas pareigūnas. Jo teigimu, „tarp tarptautinės bendruomenės paliaubų noro ir maršalo Haftaro požiūrio į dalykus (susidarė) aklavietė“.

Eliziejaus rūmų pareigūnas taip pat sakė, kad Kh. Haftaras teisina praėjusį mėnesį pradėtą savo puolimą prieš Tripolį kaip kovą su „privačiomis karinėmis pajėgomis ir ekstremistų grupuotėmis“, kurios tampa sostinėje vis įtakingesnės.

Kaip pranešama, Libijos sostinės Tripolio pietinėse prieigose tęsiasi tarptautinės bendruomenės pripažįstamos Libijos vyriausybės pajėgų ir Kh. Haftaro Libijos nacionalinės armijos (LNA) susirėmimai.

Balandžio 4-ąją Kh. Haftaras paskelbė pradedantis puolimą prieš Tripolį. Atsakydamos į LNA puolimą GNA ištikimos pajėgos surengė kontrpuolimą, po kurio padėtis konflikto zonoje atsidūrė aklavietėje.

Per Paryžiuje anksčiau šį mėnesį surengtas derybas E. Macronas pareiškė F. Sarrajui nematąs karinio sprendinio šiai problemai ir paragino besąlygiškomis paliaubomis užbaigti abiejų administracijų priešpriešą.

Remiantis JT skaičiavimais, per kautynes žuvo mažiausiai 430 žmonių, dar 2 tūkst. buvo sužeisti, o 55 tūkst. gyventojų buvo priversti palikti namus.

Prancūzija ir Italija yra dvi pagrindinės Europos valstybės, siekiančios išspręsti daugybę metų trunkantį konfliktą Libijoje, kur džihadistai ir prekeiviai žmonėmis naudojasi chaosu, kilusiu 2011 metais, kai NATO remti sukilėliai nuvertė diktatorių Muamarą Kadhafi.

Tačiau ekspertai taip pat įžvelgia Romos ir Paryžiaus varžybas dėl įtakos Libijoje, pakursčiusias įtampą dvišaliuose santykiuose.