Vykstant įnirtingiems mūšiams dėl džihadistų kontroliuojamo Sirijos šiaurės vakarų regiono, dar 18 žmonių Marat an Numane buvo sužeisti. Miestui iš karo lėktuvų buvo smogta maždaug vidurnaktį (ir Lietuvos laiku), pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Turguje tuo metu – pasibaigus musulmonų šventojo Ramadano mėnesio dienos pasninkui – buvo daugybė žmonių.

Aviacijos smūgiai Maarat an Numanui suduoti tokiu metu, kai gretimos Chamos provincijos šiaurėje vyksta įnirtingi susirėmimai džihadistams antradienį pradėjus kontrpuolimą prieš provyriausybines pajėgas Kafr Nabudos mieste.

Naujos trečiadienio kovos žuvusiųjų skaičių padidino iki 52: SOHR duomenimis, žuvo 29 kariai ir sukarintų pajėgų nariai, taip pat 23 džihadistai.

Pranešime sakoma, kad džihadistai atkovojo daugumą šio miesto, kurį vyriausybinės pajėgos užėmė gegužės 8 dieną.

Džihadistų dominuojamą Idlibo regioną formaliai saugo susitarimas dėl buferinės zonos, bet režimas ir jo sąjungininkė Rusija pastarosiomis savaitėmis suintensyvino jo bombardavimą ir užėmė kelis miestelius jo pietuose.

Buvusio „al Qaeda“ padalinio Sirijoje „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS) vadovaujamas džihadistų aljansas kontroliuoja didelę Idlibo provincijos dalį ir kaimyninių Alepo, Chamos bei Latakijos provincijų dalis.

Rusija ir Sirijos sukilėlių sąjungininkė Turkija rugsėjo mėnesį pasirašė susitarimą dėl buferinės zonos Idlibo regionui, kuriame gyvena maždaug 3 mln. žmonių, apsaugoti, bet nuo sausio, kai kontrolę perėmė HTS, režimas vėl pradėjo bombarduoti regioną.

Rusija pastarosiomis savaitėmis taip pat suintensyvino aviacijos smūgius, nes Turkijai nepavyko užtikrinti, kad džihadistai laikytųsi paliaubų susitarimo.

Pasak SOHR, nuo balandžio 30-osios jau žuvo daugiau kaip 180 civilių, o Jungtinės Tautos yra sakiusios, kad savo namus paliko dešimtys tūkstančių gyventojų.