Pirmadienį Ukrainos prezidentu inauguruotas V. Zelenskis sakė, kad vienas svarbiausių jo prioritetų – užbaigti konfliktą su Rusijos palaikomais separatistais rytinėje šalies dalyje, nuo 2014 metų nusinešusį maždaug 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Susitikime su JAV pareigūnais pirmadienį V. Zelenskis paragino Vašingtoną paremti Ukrainą ir įvesti daugiau sankcijų Maskvai.

„Tokia retorika nepadės Ukrainai išspręsti problemos pietryčiuose“, – pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, kalbėdamas apie separatistinį konfliktą Ukrainos pramoninėje rytinėje dalyje.

JAV pareigūnų delegacijai, kuriai vadovavo JAV energetikos sekretorius Rickas Perry (Rikas Peris) ir senatorius Ronas Johnsonas, V. Zelenskis pareiškė, kad Vašingtonas turėtų ir toliau „didinti sankcijas“ Maskvai.

„Vieni mes negalėsime įveikti Rusijos agresijos Donbase ir Kryme“, – sakė V. Zelenskis, kalbėdamas apie Ukrainos rytinius regionus ir 2014 metais Rusijos aneksuotą Krymą. Jo žodžius perdavė prezidentūra.

D. Peskovas pareiškė, kad norėdama išspręsti šį konfliktą Ukraina turėtų laikytis taikos sutarties, kurią sudarant tarpininkavo Vakarai.

„JAV negali įgyvendinti Minsko susitarimų (reikalavimų) sąrašo. Rusija taip pat negali jo įgyvendinti, – sakė jis. – Kijevas yra tas, kuris gali ir privalo jį įgyvendinti.“

2015 metais Baltarusijos sostinėje Minske pasirašyti susitarimai jau beveik atgyveno, taip ir nepadėję užbaigti konfliktą, nepaisant virtinės abiejų šalių paskelbtų paliaubų.

Kremlius nepasveikino V. Zelenskio su jo triuškinančia pergale praėjusio mėnesio prezidento rinkimuose ir jo inauguracija.

Po V. Zelenskio pergalės rinkimuose V. Putinas nurodė supaprastinti Rusijos pasų išdavimo tvarką milijonams nepripažintų Ukrainos Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ gyventojų. Šis žingsnis sukėlė Kijevo pasipiktinimą.