„Brentonui Tarrantui dabar yra pateikti kaltinimai įvykdžius teroro aktą pagal 2002 metų Kovos su terorizmu įstatymo 6A skirsnį“, – sakoma policijos pranešime.

Pasak pareigūnų, be kaltinimų terorizmu B. Tarrantas taip pat kaltinamas 51 žmogaus nužudymu ir kėsinimusi nužudyti dar 40 žmonių per kovo 15-ąją surengtus išpuolius Pietų saloje esančiame mieste.

„Kaltinamajame akte bus teigiama, kad Kraistčerče buvo įvykdytas teroro aktas“, – nurodė policija.

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern išpuolį Kraistčerče įvardijo gerai suplanuota „teroristine ataka“ tą pačią dieną, kai baltųjų viršenybės šalininku pasiskelbęs B. Tarrant užpuolė dvi Kraistčerčo mečetes.

Vis dėlto jam iki šiol buvo pareikšti švelnesni įtarimai, kadangi Naujosios Zelandijos kovos su terorizmu įstatymas buvo priimtas tik 2002 metais ir iki šiol nėra išbandytas teismuose.

Policija nurodė, kad sprendimas apkaltinti įtariamąjį terorizmu buvo priimtas pasitarus su prokurorais ir vyriausybės teisės ekspertais.

28 metų Australijos pilietis B. Tarrantas šiuo metu laikomas griežto apsaugos režimo kalėjime. Jam atliekama psichiatrinė ekspertizė, siekiant išsiaiškinti, ar vyras yra pakaltinamas.

Kitas jo pasirodymas teisme turėtų įvykti birželio 14-ąją.

Policija sakė antradienį surengusi susitikimą su žmonėmis, likusiais gyvais per išpuolius, ir aukų artimaisiais, kad paaiškintų, ką reiškia papildomi kaltinimai.

„Policija įsipareigojusi teikti visą būtiną pagalbą dėl būsimo sunkaus ir emocingo teismo proceso aukų šeimoms ir per ataką gyviems likusiems žmonėms“, – pabrėžė pareigūnai.