Rusijos kariuomenė nurodė, kad praėjusios nakties antskrydžiai Kafr Nablo mieste Idlibo provincijoje buvo surengti tiksliai identifikavus tą rajoną kaip vietą, iš kurios leidžiamos raketos į rusų Chmeimimo oro pajėgų bazę Sirijoje.

Buvęs „al Qaeda“ padalinys Sirijoje „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS) kontroliuoja didelę Idlibo provincijos dalį ir kaimyninių Alepo, Chamos bei Latakijos provincijų dalis.

Šis džihadistų bastionas nuo vyriausybės puolimo turėtų būti apsaugotas rugsėjo susitarimu dėl buferinės zonos, bet režimo ir Rusijos bombardavimas tame rajone nuo balandžio pabaigos intensyvėja.

Nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad per rusų aviacijos antskrydžius praėjusią naktį Kafr Nable žuvo penki vaikai, keturios moterys ir vienas vyras.

Per reidus įvyko sprogimų netoli vienos ligoninės, kuri nebegali dirbti, nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR.

Naujienų agentūros AFP korespondentas po antskrydžių miesto pakraščiuose matė penkis sugriautus ar apgriautus namus.

Išgyvenusieji iš griuvėsių traukė nesugadintus savo daiktus, o vienas nuo galvos iki kojų apdulkėjęs jaunas vyras, kurio tėvas žuvo, patyrė kontūziją ir stovėjo atsirėmęs į sieną, sakė reporteris.

Umm Wasel (Um Vasel) per plauką išvengė aviacijos smūgio į jos namus, nes giminaičiai ją buvo pasikvietę pas save musulmonų šventojo Ramadano mėnesio dienos pasninko pabaigai.

„Naktį grįžau ir radau nuniokotus namus“, – sakė ši 72 metų moteris, vilkinti ilgu raudonu drabužiu, plaukus prisidengusi juodu šaliku.

„(Žmonės) manė, kad aš po griuvėsiais“, – pridūrė ji.

Vaikai žuvo mokykloje

Pasak SOHR, šeši kiti civiliai žuvo per režimo pajėgų bombardavimą sekmadienį kitose Idlibo regiono vietose.

Anksti pirmadienį Chamos provincijos šiaurėje, kur pastarąsias tris dienas bombardavimas buvo nuslopęs, vyko kovos tarp lojalistų ir džihadistų, nurodė SOHR.

Iš Rusijos lėktuvų buvo bombarduojama pietinė Idlibo provincijos dalis, o vyriausybiniai lėktuvai taikėsi į Chamos provincijos šiaurinę dalį, kur taikinius apšaudė iš kulkosvaidžių, raketomis ir apmėtė sprogmenų prikrautomis statinėmis, pridūrė SOHR.

Organizacija „Gelbėkit vaikus“ pranešė, kad nuo balandžio 1 dienos Sirijos šiaurės vakaruose per apšaudymus žuvo 38 vaikai, devyni iš jų žuvo mokykloje, septyni – turguje, vienas – ligoninėje.

„Mokyklos, ligoninės ir kita gyvybiškai svarbi civilinė infrastruktūra privalo būti apsaugota nuo atakų“, – sakė šios labdaros organizacijos direktorė Sirijai Sonia Khush (Sonia Chuš).

„Vaikai ypač pažeidžiami sprogstamųjų ginklų, ir kariaujančios šalys turėtų labai stengtis juos apsaugoti“, – pabrėžė ji.

Kruvini rusų antskrydžiai buvo surengti po to, kai Maskva sekmadienį paskelbė, jog Sirijos ginkluotosios pajėgos gegužės 18-osios vidurnaktį „vienašališkai nutraukė ugnį Idlibo deeskalavimo zonoje“.

Rusija ir Sirijos sukilėlių sąjungininkė Turkija rugsėjo mėnesį pasirašė susitarimą dėl buferinės zonos Idlibo regionui, kuriame gyvena maždaug 3 mln. žmonių, apsaugoti, bet nuo sausio, kai kontrolę perėmė HTS, režimo ugnis intensyvėjo.

2011 metų kovą antivyriausybinių protestų slopinimu prasidėjęs Sirijos karas jau nusinešė daugiau kaip 370 tūkst. gyvybių, o milijonai gyventojų turėjo palikti savo namus.