Kaip informuoja politico.eu, paviešinus skandalingą įrašą, nufilmuotą prieš 2017 m. Austrijos parlamento rinkimus, iš posto praėjusį šeštadienį atsistatydino antras asmuo šalyje – ultradešiniųjų pažiūrų Laisvės partijos lyderis, vicekancleris Heinzas Christianas Strache.

Paviešintame vaizdo įraše matyti, kaip tuometinis būsimasis vicekancleris tariasi su Rusijos oligarcho dukterėčia – už paramą jo rinkimų kampanijai siūlo valstybės užsakymų.

Trumpame pranešime spaudai S. Kurzas mini pastarųjų mėnesių iššūkius, su kuriais susidūrė pastaraisiais mėnesiais dirbant su Laisvės partija. Partija, nors ir buvo sudariusi koaliciją su Austrijos Liaudies partija, vis tiek sulaukdavo kritikos už rasistinius komentarus.

Vyriausybės krizė buvo skaudus smūgis pusantrų metų postą užimančiam charizmatiškajam Austrijos kancleriui. S. Kurzas teigė, kad vaizdo įrašas kalba pats už save, bet pabrėžė – H. Ch. Strache pareiškimai (pastarasis sakė, kad Kurzas dalyvauja sekso orgijose) neturėjo įtakos jo sprendimui pasitraukti iš koalicijos.

„Laisvės partija pakenkė šalies įvaizdžiui“, – sakė S. Kurzas ir pridūrė nematantis ženklų, kad partija norėtų keistis.

Šis prieš pat rinkimus į Europos Parlamentą įvykęs epizodas sujaukė politinį klimatą Austrijoje ir visoje Europoje, kuri netradicinę Austrijos koaliciją vertino kaip eksperimentinį aljansą, kuriame valdančioji partijos susivienija su populistais. Regis, aljansas nebuvo sėkmingas.

Po skandalingo vaizdo įrašo paviešinimo praėjusį šeštadienį atsistatydino vicekancleris H. Ch. Strache.

Turint omenyje skandalo mastą, – vaizdo įraše Austrijos vicekancleris ne tik siūlo oligarcho dukteriai sandorį, bet ir aptaria, kaip nuslėpti mokesčius, – kancleris nusprendė, kad vienintelė išeitis – paskelbti naujus rinkimus.

Praėjusį šeštadienį prie H. Ch. Biuro vyko protesto akcija, kurioje dalyvavo tūkstančiai austrų.

„Tikiuosi, kad ši vyriausybė žlugs ir mes galėsime vėl tapti demokratija“, – teigė 62 m. Gerda Bruchner.

„Esu čia, nes visa Laisvės partija netoleruotina. Visa vyriausybė turėtų atsistatydinti. Mums reikia naujų rinkimų“, – sakė Vienos gyventojas Florianas Gantneris, atėjęs į protesto akciją su šešiamečiu sūnumi.

Kancleris yra populiariausias iš visų Austrijos politikų. Jo partijos pozicijos žymiai sustiprėtų, jei už ją balsuotų rinkėjai, anksčiau balsavę už Laisvės partiją.

S. Kurzo oponentai veikiausiai pasinaudos rinkimų kampanija ir kritikuos jo pasirinkimą sudaryti koaliciją su Laisvės partija.

Kaip rodo apklausos, Austrijos Liaudies partija lyderiauja – pastaruosius metus kiekvieną savaitę ji užsitikrina 33–34 proc. palaikymą. S. Kurzo varžovai – Socialdemokratų partija surenka 26 proc., kaip ir prieš metus. Trečioje vietoje – Laisvės partija su 22 proc. Šios apklausos buvo rengtos prieš H. Ch. Strache atsistatydinimą.

Kremlius: skandalas su Rusija nesusijęs

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad korupcijos skandalas, supurtęs Austrijos kraštutinių dešiniųjų partiją ir nulėmęs vyriausybės griūtį, visiškai nėra susijęs su Rusija.

„Tai istorija neturinti ir negalinti turėti nieko bendra su mumis“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, pateikęs pirmuosius oficialius Rusijos komentarus šia tema.

„Iš tikrųjų nežinome, kas ta moteris – ar ji rusė, ar Rusijos pilietė“, – pridūrė jis.

Vaizdo įraše minimas oligarchas I. Makarovas sekmadienį sakė žurnalo „Forbes“ rusiškajam leidiniui esąs vienturtis ir nesiejamas „jokios kraujo giminystės“ su vaizdo įraše matoma moterimi.

„Aš jos visiškai nepažįstu“, – pabrėžė jis.

Pats H.-Ch. Strache sakė, kad jo pašnekovė buvo Latvijos pilietė. Kai kuriuose ankstesniuose žiniasklaidos pranešimuose ji buvo įvardyta kaip Aliona Makarova.