Apie 10 žmonių surengė piketą, minėdami Tarptautinę dieną prieš homofobiją, transfobiją ir bifobiją, bet juos greitai apsupo riaušių policijos pareigūnai.

„Norime atkreipti dėmesį į LGBT bendruomenės problemas. Musų veiksmus slopina ir neleidžia mums ginti savo teisių“, – AFP sakė vienas protesto dalyvis.

Maskvos merija trečiadienį atmetė keturis prašymus surengti demonstracijas, įskaitant gėjų eitynes, pateiktus Rusijos gėjų bendruomenės lyderio Nikolajaus Aleksejevo. Jis sakė, kad miesto valdžią tokius prašymus atsisakinėja patenkinti jau 14 metų.

Pernai lapkritį Europos Žmogaus Teisių Teismas pripažino, kad Maskvos draudimas LGBT bendrijos aktyvistams rengti viešus susirinkimus yra žmogaus teisių ir susirinkimų laisvės pažeidimas.

Rusijos valdžia tebesilaiko konservatyvios politikos lytinių mažumų klausimu. Homoseksualūs santykiai šioje šalyje iki 1993 metų laikyti baudžiamuoju nusikaltimu, o iki 1999 metų – psichikos sutrikimu.

Nuo 2013 metų Maskva įvedė baudas ir įkalinimo bausmes pagal kontroversišką nepilnamečių apsaugos nuo homoseksualų „propagandos“ įstatymą.

Per pastaruosius dvejus metus buvo pranešta apie keletą atvejų, kai Rusijos musulmoniškoje Čečėnijos respublikoje gėjai buvo įkalinami arba nužudomi.