„Esame susidūrę su mirtimi, esame matę daug dalykų, tačiau niekada nesame matę nieko panašaus, – sakė ilgametis Kipro priešgaisrinės saugos tarnybos vadovas Marcosas Trangolasas. – Iki šiol šiame ežere du kūnus aptikome lagaminuose, smarkiai suirusius. Žmogaus protui tai sunku suvokti.“

Jau praėjo kelios savaitės, tačiau šis siaubingas radinys ir toliau šokiruoja salos gyventojus.

Aukos buvo aptiktos dirbtiniame ežere už maždaug 30 kilometrų nuo Kipro sostinės. Dėl to jau atsistatydino teisingumo ministras, buvo pakeistas policijos vadovas, žmonės rengia protestų.

„Kaip ir visi, esame šokiruoti. Mes taip pat turime daug klausimų“, – britų dienraščiui sakė M. Trangolasas, vadovaujantis specialiam nelaimių likvidavimo padaliniui.

Pastaraisiais metais nė vienas įvykis nesukrėtė Kipro taip, kaip septynių užsieniečių – penkių moterų ir dviejų mergaičių – nužudymas. Jų dingimas iš pradžių nesulaukė deramo dėmesio.

Ir jeigu ne atsitiktinai vienoje lietaus užtvindytoje kasyklos šachtoje rastas kūnas, policija veikiausiai niekada nebūtų pradėjusi tyrimo, kurio metu buvo suimtas Kipro graikų kariuomenės kapitonas, kuris, kaip skelbia valdžia, ranka surašė dešimties puslapių prisipažinimą ir prisipažino medžiojęs mažai apmokamus namudinius darbus dirbusias moteris.

Remdamiesi šiuo prisipažinimu, tyrėjai jau aptiko penkis kūnus, įskaitant ir 38 metų filipinietės Mary Rose Tiburcio, kurios kūną balandžio 14 dieną apleistoje kasykloje aptiko Kipro kaimo vietove važinėję dviratininkai.

Paieškos sutelktos prie ežerų, kur 35 metų Nacionalinės gvardijos karininkas Nikosas Metaxasas prisipažino išmetęs keturių savo aukų kūnus.

Prieš porą savaičių narai, panaudoję robotinę kamerą, ištraukė lagaminą su pririštu cemento bloku, kuriame buvo žmogaus palaikai. Lagaminas buvo išmestas į dirbtinį ežerą, kuris susiformavo dabar neveikiančioje pirito kasykloje.

Tai buvo jau antras toks radinys per savaitę, ir pakraupę kipriečiai dabar reikalauja atsakymų.

Vis garsiau kalbama apie policijos neveiksnumą ir „institucinį rasizmą“, dėl kurio buvo taip ilgai delsiama pagauti serijinį žudiką.

Nuo 1974 metų, kai saloje kilo smurtas tarp etninių grupių, ir Turkija užėmė šiaurinę salos dalį, kipriečiai mėgavosi ramiu gyvenimu be jokių sunkių nusikaltimų.

Tačiau dabar įvykdytų nusikaltimų mastas ir tariamas įtariamojo cinizmas papiktino žmones.
Imta vis garsiau kalbėti apie tai, kaip nuo turizmo itin priklausomoje saloje elgiamasi su užsieniečiais darbininkais, kurių daug atvyksta iš Indijos ir Pietryčių Azijos.

Nužudytos moterys, kurių keturios buvo filipinietės, atvyko į Kiprą dirbti namų darbininkėmis. Manoma, kad pirmoji žudiko auka – 36 metų rumunė Livia Florentina Bunea – buvo nužudyta 2016 metų rugsėjį kartu su savo aštuonmete dukra Elena.

Kai į policiją buvo kreiptasi dėl M. R. Tiburcio dingimo, vienas policijos pareigūnas, esą, pareiškė, kad „esu per senas rūpintis filipinietėmis“, teigia Kipro namų darbininkų asociacija.

Vėliau, kai paaiškėjo žmogžudysčių mastas, suvokimas, kad serijinis žudikas buvo vienas iš vietos gyventojų, sukėlė nerimą ir užuojautą aukoms.

„Labai liūdna, kad įvyko tokia tragedija, tačiau tikrai pasikeitė tai, kaip žiniasklaida ir visuomenė žiūri į imigrantus darbininkus, – sakė paramos pabėgėliams ir migrantams grupės „Kisa“ vadovas Dorosas Polycarpou. – Nėra ir kalbos, kad šie žmonės dirba labai sudėtingomis sąlygomis ir patiria išnaudojimą. Jie tikrai neturi tokių pačių teisių kaip kipriečiai.“

Dėl policijos apatijos sostinėje Nikosijoje surengta protestų.

Daugelis žmonių klausia, kaip įtariamasis galėjo netrukdomai žudyti beveik trejus metus.

Pareigas pradėjęs eiti naujasis policijos vadovas Kyprosas Michaelidesas priima visuomenės pasipiktinimą ir atsiprašė aukų šeimų. Jis pripažino, kad saugumo pajėgos „nesugebėjo apsaugoti nekaltų ir beginklių aukų, mirusių tokiu tragišku ir siaubingu būdu“.

Tyrimo metu surinkti duomenys atskleidė tipinį policijos neveiksnumo modelį šiose bylose.

Pareigūnai dažnai teigdavo, kad aukos tiesiog išvyko į turkiškąją šiaurinę Kipro dalį, kurioje graikiškosios pietinės salos dalies tarnybos neturi įgaliojimų veikti.

„Padarysiu viską, kas nuo manęs kaip žmogaus priklauso... kad susigrąžinčiau prarastą visuomenės pasitikėjimą policija ir jos nariais“, – per iškilmingą ceremoniją, kurioje dalyvavo ir Kipro prezidentas Nicosas Anastasiadesas, sakė naujasis policijos vadovas.

Pareigūnai mano, kad N. Metaxasas viliojo moteris per internetinius pažinčių puslapius ir bendruomenines grupes, remiančias namų darbininkus. Nors kol kas jam dar nėra pateikti oficialūs kaltinimai, jo suėmimas ne kartą pratęstas, nes pareigūnams tenka dirbti su dideliu kiekiu informacijos.

Taip pat į Kiprą atvyko ir penkių pareigūnų komanda iš Jungtinės Karalystės Skotland Jardo, kurie padės tirti pirmąją Kipre serijinio žudiko bylą.

Britų tyrėjai, dalyvaujantys įtariamojo apklausoje, neatmeta galimybės, kad jis nužudė ir daugiau žmonių.

Kipre yra registruota apie 30 tūkst. pagalbinių namų darbininkų. Šalies vidurinės klasės atstovai dažnai samdo filipinietes. Tokia namų tvarkytoja dažnai uždirba apie 400 eurų per mėnesį, o tai yra mažiau už oficialią minimalią algą.

Iš penkių iki šiol rastų kūnų trijų moterų palaikai buvo rasti be drabužių, surišti ir suvynioti į paklodes. Tarp jų yra dvi filipinietės, kurių kūnai buvo ištraukti iš jau minėtos šachtos, kur ir prasidėjo bylos tyrimas.
Taip pat viename kariuomenės tyre, iki kurio pareigūnus atvedė tyrimas, buvo rastas moters iš Nepalo lavonas.

Policijos pareigūnai mano, kad iš ežero ištrauktuose dviejuose lagaminuose yra minėtos rumunės ir jos dukters palaikai. Trečio lagamino, kuriame, kaip manoma, yra 2017 metų gruodį dingusios 31 metų filipinietės Maricar Valtez Arquiola palaikai, vis dar ieškoma.

Pasak priešgaisrinės tarnybos vado M. Trangolaso, dar ieškoma ir vieno vaiko – šešiametės Sierros Graze Seucalliuc, pernai dingusios su savo mama Mary Rose.

Manoma, kad jos palaikai gali būti antrame ežere netoli minėtos kasyklos.

M. Trangolasas teigia praleidžiantis kiekvieną akimirką prižiūrėdamas operaciją prie ežerų.

„Šeštadieniai, sekmadieniai, šventinės dienos. Mes esame čia, kaip ir visi kiti esame šokiruoti, – sakė jis. – Esame profesionalai, tačiau ir čia būta ašarų ir emocijų, kai į paviršių iškyla lagaminas, ir mes pamatome tai, ką pamatome.“