Niujorkas – svajonių miestas, o Anna Sorokin tai įrodė, įgyvendindama jame daugelį savo svajonių.
Kaip rašoma straipsnyje nytimes.com, rusė imigrantė, kilusi iš viduriniosios klasės šeimos (iš tiesų ji – ruso sunkvežimio vairuotojo, kuris būdamas 16 metų persikėlė gyventi į Vokietiją, duktė), troško priklausyti Manhatano elitui. Ji stumdydamasi alkūnėmis brovėsi į Niujorko socialinę sceną, kad surinktų pinigų ir atidarytų privatų, tik nariams prieinamą klubą Parko aveniu.

Draugams ir visiems, norintiems turėti su ja verslo reikalų, nebuvo jokių priežasčių netikėti, kad ji – ne turtinga paveldėtoja iš Vokietijos.

Daug metų ji vaidino, atitinkamai ir atrodė – vilkėjo dizainerių drabužius – Gucci, Yves Saint Laurento, – apsistodavo nedideliuose prabangiuose viešbučiuose, arbatpinigių duodavo po 100 dolerių, vaišindavo draugus prabangiomis vakarienėmis, o į „Berkshire Hathaway“ konferenciją atskrido išsinuomotu privačiu lėktuvu.

Manhatano prokurorai paskelbė – visa tai buvo melas, A. Sorokin apgaule išviliojo iš turtingų ir nieko neįtariančių žmonių, taip pat – draugų, finansinių institucijų 275 tūkst. dolerių, kad galėtų sau leisti taip trokštamą prabangų gyvenimą.

Neseniai prisiekusieji pripažino 28 m. A. Sorokin kalta dėl daugumos jai pateiktų kaltinimų – dėl antrojo laipsnio didelio turto užgrobimo, paslaugų vagystės, pirmojo laipsnio bandymo užgrobti turtą ir kt. Niujorko teismas gegužės 9 d. paskyrė jai nuo ketverių iki 12 metų laisvės atėmimo bausmę.

Tiesa, prisiekusieji nesutiko, kad ji kalta dėl vieno sunkiausių kaltinimų – bandymo užgrobti didelį turtą, t. y. paimti 22 mln. dolerių paskolą. Ją išteisino ir dėl kaltinimo pavogus 60 tūkst. dolerių iš draugės, kuri sumokėjo už kelionę į Maroką.

A. Sorokin byla – Niujorkui neįprasta istorija apie jauną sukčiautoją, kuri griebdavosi stulbinamų triukų, kad įtikintų, jog yra turtinga paveldėtoja Anna Delvey.

„Apsimetinėk kuo nors, kol galiausiai juo tapsi. Anna veikiausiai vadovavosi šiuo posakiu“, – teigė jos advokatas Toddas Spodekas.

Pasak T. Spodeko, jo ginamosios elgesys neetiškas, netinkamas, bet nėra nusikaltimas, nes ji ketino grąžinti visus pinigus. Prabangos ir spindesio apžavėtame pasaulyje ji tiesiog sudarė žmonėms galimybę tikėti jos susikurtu įvaizdžiu, teigė advokatas.

Tačiau prokurorė Kaegan Mays-Williams buvo griežta ir pareiškė, kad A. Sorokin viliojo pinigus iš turtingų žmonių, „kad galėtų įgyvendinti ekstravagantiško gyvenimo būdo fantaziją, kuri buvo jai ne pagal kišenę“.

„Ji vogė iš bankų, vogė iš viešbučių, vogė iš draugų, netgi bandė pavogti iš patikos fondo“, – pabrėžė prokurorė.

Teismo salėje nuskambėjo įrodymų, kad A. Sorokin įkalbėjo artimą draugą sumokėti už jos ir dar dviejų asmenų atostogas Maroke, Miesto nacionalinį banką įtikino suteikti 100 tūkst. dolerių paskolą, o privačią lėktuvų nuomos kompaniją įtikino nuskraidinti ją į skolą. Už dideles sąskaitas prabangiuose viešbučiuose ir restoranuose ji irgi nesumokėjo.

Nuotykių kupiną apsišaukėlės paveldėtojos gyvenimą ketinama įamžinti „Netflix“ seriale, kurį prodiusuos serialo „Grey akademija“ prodiuserė Shonda Rhimes.

Svajodama apie savą naktinį klubą, 2015 m. A. Sorokin susidraugavo su jaunu architektu Gabrieliu Andresu Calatrava.

G. A. Calatrava paliudijo ieškojęs užsakymų, o A. Sorokin kaip tik papasakojo norinti kurti privatų klubą „A.D.F.“ (Annos Delvey fondas). Ji sakė, kad klubas būtų panašus į „Soho House New York“ jame veiktų baras, naktinis klubas, meno kūrinių ekspozicijų salė. Architektas sutiko sukurti klubo dizainą. A. Sorokin įtikino architektą turinti 60 mln. eurų vertės patikos fondą.

Iš tiesų A. Sorokin neturėjo nė cento. Jos tėvas Rusijoje dirbo krovininio automobilio vairuotoju, dabar Vokietijoje turi šildymo įrenginių įmonę. Jis daug metų finansiškai rėmė dukterį, kai ji išvyko į Paryžių atlikti praktikos žurnale „Purple“. 2014 m. A. Sorokin atvyko į Niujorką.

G. A. Calatravos teigimu, A. Sorokin nurodė, kad privatus klubas bus Parko aveniu nr. 281 – kur stovi didelis šešių aukštų pastatas su vario ir terakotos stogu, marmurinėmis mozaikinėmis grindimis ir langais su vitražais. Projektas turėjo kainuoti apie 40 mln. dolerių.

Pasak prokurorės, A. Sorokin ėmė derėtis su namo savininku, o jos tuometinis teisininkas bandė gauti finansinę paramą iš patikos fondų ir bankų.

Miesto nacionalinis bankas jau anksčiau nesutiko suteikti A. Sorokin 22 mln. dolerių paskolos, nes nebuvo aiškus jos turto šaltinis.

A. Sorokin klastojo finansinius duomenis, melavo apie šeimą, pasivadino netikru vardu, net išgalvojo tariamą apskaitininką ir netikrą finansų patarėją, kurio tariamas elektroninio pašto adresas galiausiai atvedė prie A. Sorokin. Ji vis žadėdavo pervesti pinigus iš savo sąskaitų Vokietijoje, bet nė karto šito nepadarė.

Galiausiai, kai A. Sorokin nepateikė įrodymų galinti sumokėti už projektą, G. A. Calatrava nutraukė bendradarbiavimą su ja. Pastato Parko aveniu savininkas irgi nustojo su ja bendrauti, nes ji nesumokėjo įmokos.

Kaip A. Soroin išviliojo iš banko 100 tūkst. dolerių

A. Sorokin bandė gauti iš bankų ir patikos fondų paskolas savo klubo projektui. Miesto nacionalinio banko vadovą Ryaną Salemą ji įtikino suteikti 100 tūkst. dolerių kreditą, kurį pažadėjo apmokėti iš savo sąskaitos Europoje. Su tais pinigais ji užsitikrino 25 mln. dolerių paskolą iš investicijų grupės „Fortress Investment Group“. Šios grupės vykdomasis direktorius Spenceris Garfieldas paliudijo teisme, kad A. Sorokin negalėjo pateikti dokumentų apie savo turto šaltinį. Iš pradžių ji teigė gimusi Vokietijoje, bet pase buvo nurodyta, kad gimė Rusijoje.

Kai S. Garfildas pasisiūlė nuvykti į Šveicariją ir susitikti su jos banko atstovu, A. Sorokin staiga atšaukė sandorį – pareiškė, kad pinigų jai duos tėvas. „Fortress“ grąžino jai 55 tūkst. dolerių užstatą paskolai.

Užuot grąžinusi pinigus Miesto nacionaliniam bankui, ji pati juos išleido. 2017 m. vasarį iššvaistė 40 tūkst. dolerių prabangiems drabužiams ir penkių žvaigždučių viešbučiams. Kovą jos banko sąskaitoje jau buvo 9 tūkst. dolerių įsiskolinimas.

Kovą ji apsistojo prabangiame „SoHo“ viešbutyje, kuriame para kainuoja 400 dolerių. Viešbutis buvo netoli jos draugės Rachel Williams, dirbančios „Vanity Fair“ fotoredaktore, būsto.

Kelionė į Marakešą

Rachel Williams ir A. Sorokin susipažino 2016 m. žiemą, jas supažindino bendri draugai restorane „Happy Ending“. R. Williams sakė, kad buvo mačiusi A. Sorokin įvairiose Niujorko pasilinksminimų vietose.

Jos dažnai vakarieniaudavo viešbučio restorane „Le Coucou“, A. Sorokin prašydavo įskaičiuoti vakarienę į jos sąskaitą. Pasak R. Williams, ji pirmą kartą pasiūlė sumokėti, bet A. Sorokin atsakė: „Tu sunkiau uždirbi pinigus negu aš.“

Išėjus pasilinksminti su draugais, A. Sorokin neretai vaišindavo visus gėrimais, o paskui pareikšdavo pamiršusi kredito kortelę, tada diskretiškai paprašydavo sumokėti, bet skolos nė karto negrąžino.

2017 m. gegužę A. Sorokin ir R. Williams su dar dviem asmenimis vyko į Marakešą. A. Sorokin pasisiūlė apmokėti kelionę, paskui pasakė, kad yra problemų su jos kredito kortele. R. Williams sumokėjo 62 tūkt. dolerių už lėktuvo bilietus, restoranus, apsipirkimus ir apsistojimą viešbutyje „La Mamounia“, kuriame turėjo privačią vilą su kiemu, baseinu ir patarnautoju – „Kardashianams tinkančia prabanga“.

R. Williams teigė, kad po kelionės kelis mėnesius bandė atgauti pinigus. Galiausiai A. Sorokin sumokėjo jai 5 tūkst. dolerių ir pažadėjo likusią sumą pervesti. R. Williams kreipėsi į policiją, tačiau pareigūnai negalėjo jai padėti (R. Williams aprašė šią istoriją žurnale „Vanity Fair“, sudarė sandorį su HBO televizija ir su leidykla dėl knygos).

Galiausiai prisiekusieji nusprendė, kad A. Sorokin nekalta ir neapvogė R. Williams.

A. Sorokin keldavosi iš vieno viešbučio į kitą. Viešbutyje „11 Howard“ užrakino jos numerį dėl neapmokėtos sąskaitos, viešbutis „Beacon Hotel“ prarado 11 tūkst. dolerių. Ji buvo priversta išsikraustyti iš „W Hotel“, nes nepateikė galiojančios kredito kortelės.

Nerūpestingas gyvenimas baigėsi

Vieną 2017 m. liepos dieną viešbučio „Le Parker Meridien“ restorane A. Sorokin šešias valandas valgė ir gėrė. Kai atėjo laikas mokėti, paaiškėjo, kad nė viena jos kredito kortelė neaptarnaujama.

A. Sorokin pareiškė, kad iš Vokietijos atvyksta jos teta, ji ir sumokės sąskaitą. Vietoje tetos pasirodė policija ir sulaikė ją už nesumokėtą beveik 200 dolerių sąskaitą.

„Anna stengėsi laimėti laiko, – sakė jos advokatas Spodekas. – Ji tikėjo, kad kažkokiu būdu atsiras pinigų ir ji galės visiems viską grąžinti.“

Remiantis žurnalo „Vanity Fair“ buvusio iliustracijų redaktoriaus pasakojimu, apsimetėlė turtuolė kartą suvaidino tikrą emocijų protrūkį, kad jai nereikėtų mokėti už viešnagę penkių žvaigždučių viešbutyje „La Mamounia“ Maroke.

„Kaltinamosios nusikalstamų veikų sąraše – nuo čekių klastojimo iki šešiaženklių paskolų vagystės, nusikalstamos schemos, leidusios nemokamai nuvykti į Maroką ir keliauti privačiais lėktuvais“, – sakė sakė apygardos prokuroras Cyrusas Vance'as.

Teisme A. Sorokin advokatas Toddas Spodekas palygino kaltinamąją su Franku Sinatra.

„Mieste, kuriam patinka pinigai ir pinigų spindesys... jie abu kūrėsi sau galimybes“, – kalbėjo jis.

„Ji kūrė verslą, kuris, jos įsitikinimu, būtų sėkmingas, tik jai reikėjo laiko“, – tikino advokatas. Tačiau advokato kalba neįtikino prisiekusiųjų.

„Niujorko blizgesys ir prabanga ją apakino“, – sakė teisėja.

„Aš nesigailiu“

Nuteista už vagystes ir sukčiavimus 28 m. tariama paveldėtoja teisme atsiprašė „už padarytas klaidas“.

Tačiau „Rikers Islands“ kalėjime duodama interviu „New York Times“ korespondentui, A. Sorokin sakė, kad greičiausiai pasielgtų lygiai taip pat.

„Aš nesigailiu, – sakė ji praėjus dienai po teismo nuosprendžio paskelbimo. – Meluočiau jums, kitiems ir sau, jei sakyčiau, kad dėl ko nors gailiuosi. Gailiuosi dėl to, kaip elgiausi kai kuriais atvejais.“

A. Sorokin pabrėžė – niekada nesakiusi turtingiems draugams, kad turi milijonus dolerių, jiems tiesiog taip atrodė.

Ji tvirtina ketinusi grąžinti skolas kreditoriams: „Pinigai nebuvo mano motyvas. Aš troškau galios“.

Atlikdama bausmę „Rikers Island“ kalėjime, A. Sorokin ketina rašyti knygą apie savo patirtis čia. Beje, čia ji spėjo gauti jau 13 įspėjimų už tai, kad vėlėsi į kivirčus ir nepaisė taisyklių.

„Man pasisekė, kad patekau į tikrą kalėjimą, turėsiu daugiau medžiagos (rašymui)“, – sakė ji.

Atlikusią bausmę A. Sorokin greičiausiai deportuos į Vokietiją. Ji pati tikisi apsigyventi Londone.

Ji sakė: „Jei seksis, idealiu atveju įsteigsiu savo investicinį fondą.“