30-metė ginklų entuziastė buvo užmezgusi kontaktus su virtine įtakingų respublikonų. Rusė tvirtino, kad tokiu būdu ieškojo galimybių pagerinti santykius tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų.

Balandį teismas Vašingtone M. Butinai skyrė griežtą bausmę, užuot išsiuntęs ją iš šalies, kaip buvo tikėtasi.

Pernai gruodį M. Butina pripažino, kad be registracijos veikė šalyje kaip užsienio vyriausybės agentė. Tai kiek lengvesnis už šnipinėjimą kaltinimas, Jungtinėse Valstijose paprastai pateikiamas numanomiems Rusijos šnipams.

Anot prokurorų, kad nors M. Butina nebuvo nė vienos iš Rusijos žvalgybos tarnybų darbuotoja, ji dalyvavo potencialių šnipinėjimo taikinių Jungtinėse Valstijose „identifikavimo ir vertinimo„operacijoje.

2013–2017 metais M. Butina, pasinaudodama savo ryšiais su įtakinga JAV Nacionaline šaulių asociacija (NRA) ir asmeniniais ryšiais su vienu respublikonu bei NRA atstovu, užmezgė kontaktus su aukšto rango respublikonais ir įgijo prieigą prie prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), kai jis dar nebuvo išrinktas valstybės vadovu, bei prie vieno iš jo sūnų.

Rusė tvirtino, kad Jungtinėse Valstijose tik mokėsi, be to, siekė pagerinti Rusijos ir JAV ryšius. Jai skirtą bausmę M. Butina pavadino „absurdu“.

„Nesitikėjau tokios griežtos bausmės“, – sakė ji Rusijos žurnalistams po teismo posėdžio, kuriame buvo paskelbtas nuosprendis.

„Tai absurdiška. Tai didžiulė gėda visai JAV teisingumo sistema“, – kalbėjo ji.

Praėjusią savaitę kalėjime duodama interviu NPR radijui M. Butina sakė, kad užsiėmė „pilietine diplomatija“.

„Niekada neslėpiau meilės savo tėvynei ar šiai šaliai... Myliu abi šalis ir kūriau taiką“, – sakė ji.